Němcová svolala na pondělí ustavující schůzi sněmovny

18.11.2013 16:05

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) svolala ustavující schůzi dolní komory. Schůze začne příští týden v pondělí 25. listopadu ve 14:00. Poslanci budou mimo jiné skládat svůj slib. Schůze bude pokračovat v následujících dnech. Dnes to oznámil tiskový odbor Poslanecké sněmovny. Na programu je například návrh na zřízení mandátového a imunitního výboru a především volba členů vedení sněmovny, tedy předsedy a místopředsedů.

Němcová svolala na pondělí ustavující schůzi sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Program první schůze čítal v minulých volebních obdobích 17 stejných bodů. Tentokrát budou poslanci projednávat taky čtyři zákonná opatření, takže na návrhu programu je celkem 21 bodů.

Čtyři zákonná opatření vlády schválil Senát a sněmovna o nich musí rozhodnout na své první schůzi. Obsahují navýšení platby na zdravotní pojištění za státní pojištěnce, daňové změny související s novým občanským zákoníkem, novou úpravu daně při nabytí nemovitých věcí a změny při zadávání veřejných zakázek.

Ustavující schůze v minulosti trvala obvykle dva dny. Pro volbu vedení a orgánů sněmovny se totiž musejí dodržovat zákonné lhůty a nelze je provést za jediný den. Mezi nominacemi a samotnou volbou musí uplynout nejméně čtyřiadvacet hodin. Delší byla první sněmovní schůze po volbách v roce 2006, kdy trvala zhruba půldruhého měsíce; jednacích dnů bylo devět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nejsou demokraté. Neumí prohrát.“ Ivan Hoffman k těm, kdo nabili vrahovi

17:00 „Nejsou demokraté. Neumí prohrát.“ Ivan Hoffman k těm, kdo nabili vrahovi

POHLED IVANA HOFFMANA Po atentátu na Roberta Fica se začalo mluvit o demokracii. Publicista Ivan Hof…