Němeček chce být zlým mužem ČSSD. Brousí si prý zuby na Babiše

07.11.2014 9:16

Už několik měsíců vedou skrytou válku o kontrolu nad zdravotnictvím sociální demokraté a hnutí ANO vedené ministrem financí Andrejem Babišem. Ten totiž už na jaře prohlásil, že ho mrzí, že v rámci koaličních vyjednávání neusiloval o zdravotnictví. Lídr ANO ale nechce být tím, kdo rozbíjí koaliční dohody. Nicméně zde lze hledat příčiny toho, proč se do stavu Ministerstva zdravotnictví a jeho šéfa Svatopluka Němečka (ČSSD) Babiš tak strefuje.

Němeček chce být zlým mužem ČSSD. Brousí si prý zuby na Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Podle páteční MF Dnes je tak momentální poprask ohledně kmenových buněk jen odrazem toho, jak se to kolem zdravotnictví „mele“ mezi sociálními demokraty a hnutím ANO. Ministr zdravotnictví Němeček si svým chováním sám nabíhá. Jako když využije své pravomoci a na místo šéfa tunelované Nemocnice Na Homolce bez výběrového řízení dosadí svého člověka. „Který v klíčových pozicích ponechá všechny ty, kteří se na odtoku peněz z nemocnice podíleli,“ uvedl list.

Podle něj ale Němeček Babišovy údery s chutí vrací. Tak se stalo, když těsně před říjnovými volbami napadl audity nemocnic, které provedli Babišovi kontroloři z Ministerstva financí. Nešlo prý o náhodu, akce byla prý předem připravena. „A druhý den se ministr zjevil jako zachránce milionů, které by nemocnice měly platit na pokutách,“ napsal list.

Podle jeho názoru Němečkova dobrá předvolební strategie jakoby šéfovi ČSSD Sobotkovi vzkazovala: „Vidíš, jsem ten, kdo se umí Babišovi postavit.“ Jenže podle názoru deníku se bude boj o Ministerstvo zdravotnictví stupňovat. A české zdravotnictví, kde podle listu mizí 30 miliard ročně jen kvůli korupci, větší kontrolu nad toky peněz a sítěmi klientelistických vazeb potřebuje. „Otázka je, k čemu Babiš své kontrolory použije, zda k nápravě, nebo k politickému boji,“ uzavírá list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …