Němeček obhajuje kroky ve zdravotnictví: Ekonomika to utáhne

15.02.2014 10:03

Vláda se rozhodla zrušit poplatky v nemocnicích, přidat jim peníze a proplácet péči v lázeňství. Všechny tyto kroky by měla česká ekonomika podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) utáhnout. Připomíná, že se koalice pro takové zdravotnictví rozhodla, a tak musí v rozpočtu několik miliard navíc najít.

Němeček obhajuje kroky ve zdravotnictví: Ekonomika to utáhne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Zajištění stabilizace zdravotnictví, pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce, rušení poplatků u lékařů, snížení DPH u léků či posílení dozoru státu nad toky zdravotního pojištění. Všechno tohle slibuje vláda. „Jsou to samozřejmě náklady pro stát navíc, ale koalice se rozhodla,“ míní ministr.

Rezervy vidí ministr Němeček například v lékové politice. „Léky mámě poměrně levné, ale rezervy tam stále jsou,“ říká pro Lidové noviny ministr, podle kterého se dá počítat až s miliardami korun.

Podle něj není fér tvrdit, že z nemocnic mizí peníze, když je opak pravdou. „To mě nadzvedlo ze židle,“ podotkl Němeček k tomu, že se nedávno vynořily debaty o netransparentních nákupech. „Vyvádět něco z účetnictví by si dovolil jen blázen,“ dodal šéf resortu.

Ministerstvo si bude údajně chtít sednout s pojišťovnami a kraji, aby se domluvili, co je rozumné a co ne. Velké rezervy ještě Němeček vidí v prevenci pacientů. Podle jeho slov by se ministerstvo mělo pokusit o koncepci právě pro prevenci založenou na spolupráci s občany.

Nový sociálnědemokratický ministr se v rozhovoru pro LN zmínil i péči o pacienty. Kolik se jí vyčerpá, nerozhoduje jen on sám. Rozhodující je podle něj role lékařů. Mnohem důležitější je však regulace poskytovatelů. „Tady si asi naběhnu, protože lékařská komora to nerada slyší, ale je to tak,“ míní ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…