Němeček v rádiu vzpomínal na slavný seriál. A prozradil, na co si Babiš bude muset zvyknout

14.02.2014 17:43

Ministr zdravotnictví zhodnotil výroky ministra financí Andreje Babiše (ANO), prozradil, jak to bude s poplatky, a nezapomněl ani na situaci v českých lázních. Popsal také, proč vyhodil šéfa Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Němeček v rádiu vzpomínal na slavný seriál. A prozradil, na co si Babiš bude muset zvyknout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL trvá na zrušení většiny zdravotnických poplatků, což ale finančně notně uškodí především nemocnicím. Co s tím udělá ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)? Nejen o tom mluvil v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Zdravotnictví není černá skříňka

V pořadu Němeček mimo jiné srovnal současné zdravotnictví s tím, které vídáme např. v populárním seriálu Nemocnice na kraji města. Tehdy byl lékař prakticky všemocným pánem, dnes pacienti s lékaři mnohem víc diskutují. „To, že se pacienti a lékaři stávají partnery, je fakt, někteří s tím pracují lépe, jiní ne tak dobře, ale je to fakt,“ prohlásil Němeček.

Následně hovořil právě o poplatcích ve zdravotnictví. Díky zrušení většiny z nich přichází nemocnice o 175 milionů korun měsíčně. Co tím české zdravotnictví získá? „Zdravotnictví nezíská nic, pacienti získají to, že tyto poplatky nemusí platit,“ říká Němeček, který doufá, že spolu s celou vládou najde řešení ekonomické situace v resortu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale tvrdí, že na zdravotnictví nepřidá, dokud nebude jasné, kam směřují peníze protékající zdravotnictvím. Ministr zdravotnictví k tomu poznamenává, že si pan Babiš bude muset možná zvyknout na to, že správa věcí veřejných je velmi složitá.

Zdravotnictví podle Němečka ani dnes nepředstavuje černou skříňku, do které z jedné strany vhazujeme peníze a z druhé strany vypadávají uzdravení pacienti. Ve zdravotnictví i dnes existují určitá pravidla, jen jsou poměrně složitá a Němeček věří, že se mu systém podaří zprůhlednit.

Odvolání šéfa SÚKLu a lázeňská péče

Vyjádřil se také k úhradové vyhlášce, kterou připravil ještě jeho předchůdce ve funkci Holcát. Na jedné straně přiznal, že si ani tato vyhláška neumí poradit s posuzováním kvality nemocnic, ale na straně druhé např. narovnává výši toků peněz, které posílala do nemocnic VZP a další pojišťovny. VZP posílala do nemocnic podstatně více peněz, a to by se mělo upravit.

„Několik dní po nástupu do funkce jsem byl konfrontován s interpelací, že Státní ústav pro kontrolu léčiv vypisuje zakázku za 20 milionů korun a že se zároveň připravují podivné IT zakázky. Věřím, že jsme tomu včasným zásahem zabránili," řekl Němeček.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani situace v českých lázních. „Myslím si, že lázeňská peče je v dané zemi o tom, jaká tradice tam je. Řada lázní v zahraničí nabízí v podstatě jen wellness služby, zatímco naše lázně kvalitní rehabilitační péči, říká ministr zdravotnictví. Tím se šetří finanční prostředky za operace, které není nezbytné provádět, i za léky proti bolesti, které lidé nemusí užívat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…