Němeček odvolal ředitele Vinohrad Marka Zemana

04.03.2015 19:58

Ředitele pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marka Zemana (ODS) odvolal ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) k dnešku z funkce. Zprávu webu Týden.cz potvrdila ČTK mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Důvodem podle ministra je zhoršení ekonomické situace nemocnice. Problémy potvrdil ministerský audit.

Němeček odvolal ředitele Vinohrad Marka Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

"Vzhledem ke zhoršení ekonomické situace Fakultní nemocnice Královské Vinohrady jsem rozhodl o odvolání ředitele Marka Zemana k 4. březnu 2015. Do doby, než proběhne řádné výběrové řízení, pověřuji vedením nemocnice dosavadního primáře tamní kliniky anesteziologie a resuscitace Jana Šturmu," uvedl na dotaz ČTK Němeček.

Zhoršení ekonomické situace nemocnice se podle něj projevilo již ve výsledcích za rok 2014, kdy se výrazně zhoršila likvidita. Stav pokračoval zápornými hospodářskými výsledky i v prvních měsících letošního roku. Zeman podle ministra potvrdil, že ekonomická situace nemocnice se bude zhoršovat i nadále.

"Proto jsem se rozhodl urychleně věc řešit. V krátké době bude vypsáno řádné výběrové řízení na nového ředitele Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a jednou ze zcela základních podmínek bude koncept ekonomické stabilizace nemocnice," zdůraznil ministr.

Dohodnutá, smluvně daná cena rekonstrukce se navyšovala prostřednictvím dodatků

Podle webu Týden.cz nemocnice porušila zákon o veřejných zakázkách. Konkrétně prý šlo o rekonstrukci pavilonu patologie. Nemocnice na ni vypsala veřejnou zakázku, v níž byly pro výběr vítěze hlavní nejnižší cena a nejkratší doba opravy. Zakázku získala společnost Starkon Jihlava CZ. Podle webu upravovala nemocnice parametry smlouvy během její platnosti.

"Je to pro nás nová informace. V tuto chvíli to nebudeme komentovat," uvedl k odvolání mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek. Ke změně podle kontrolorů došlo u obou hlavních kritérií. Dohodnutá, smluvně daná cena rekonstrukce se navyšovala prostřednictvím dodatků. Nakonec oprava nestála původně vysoutěžených osmnáct milionů korun, ale o 3,5 milionu korun více. Doba oprav se proti původním deseti týdnům prodloužila téměř na trojnásobek, na 26 týdnů.

Ve výsledku tak firma opravovala pavilon za vyšší cenu a po delší dobu, než slibovali odmítnutí uchazeči. V konečné auditní zprávě sledující hospodaření nemocnice za roky 2012 a 2013, kterou má časopis TÝDEN, komise prý konstatuje, že se kvůli tomu obrací na antimonopolní úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…