Německá armáda je v rozkladu. Třeba bojové letouny by nejspíš vůbec nemohly být nasazeny

06.05.2018 19:52

Magazín Spiegel přináší znepokojivé informace o Bundeswehru, který údajně není schopen plnit své závazky vůči NATO. Problémy se konkrétně týkají bojových letounů Eurofighter.

Německá armáda je v rozkladu. Třeba bojové letouny by nejspíš vůbec nemohly být nasazeny
Foto: archív autora
Popisek: Bundeswehr

Německo je mnohými považováno za nezpochybnitelného ekonomického lídra Evropské unie a podobně neotřesitelná je pozice našeho souseda i v oblasti politiky. Jak se však ukazuje, politická a ekonomická síla Německa příliš nekoresponduje s bojeschopností německé armády. Největší problémy má podle Spiegelu Bundeswehr s bojovými letouny Eurofighter, z nichž je v současné době připraveno k bojové akci jen naprosté minimum.

Na základě interních informací Spiegel zjistil, že k bojové akci jsou nyní připraveny jen čtyři ze 128 eurofighterů, které má německá armáda k dispozici. Přitom Berlín se zavázal NATO, že bude udržovat v provozu minimálně 82 těchto bojových letounů. Eurofightery mají hned několik vážných technických problémů, které je limitují v jejich využitelnosti. K nápravě jsou zapotřebí značné finanční prostředky, které se nyní snaží nová vláda zajistit.

Celý text v němčině je ZDE.

Vládní koalice ve složení SPD a CDU se shodne na tom, že je obecně zapotřebí navýšit rozpočet na obranu a Bundeswehr si zaslouží více peněz. Podle návrhu předchozího ministra financí Wolfganga Schäublea z CDU by měli vojáci do roku 2021 dostat na nákup nových prostředků či opravu těch stávajících celkem devět miliard eur. V rámci koaličních vyjednávání se socialisté a křesťanští demokraté dohodli na navýšení této částky.

Stávající ministr financí Olaf Scholz chce přidat k devíti miliardám dalších šest, ale podle ministryně obrany Von der Leyenové to stále není dost a adekvátní by bylo navýšit původní plány dokonce o dvanáct miliard eur. Vše nasvědčuje tomu, že mezi ministerstvem financí a obrany se schyluje k ostré výměně názorů. Scholz navíc avizoval, že hodlá v rámci úsporných opatření některé projekty úplně zrušit.

Bundeswehr sice připouští, že některé z jeho složek mají problémy, ale odmítá neplnění závazků vůči NATO. „Armáda zaregistrovala 82 eurofighterů, což jí dává 90 až 180 dní pro jejich nasazení v případné bojové akce. Něco takového však zcela neodpovídá realitě. Experti hovoří o tom, že o připravenosti konkrétně bojových letounů Eurofighter se může hovořit jenom proto, že v současné době neprobíhá žádná bojová mise,“ píše Spiegel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…