Německo: Kdo nechce dělat, dostane méně dávek. Ale prý je to populistické

04.01.2024 9:25

Německé ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s návrhem rušícím občanské příspěvky až na dva měsíce pro ty, kteří odmítají pracovat. V rozpočtu by tento návrh ušetřil 170 milionů eur. Souhlasí s ním téměř 75 % občanů.

Německo: Kdo nechce dělat, dostane méně dávek. Ale prý je to populistické
Foto: FAEI.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

Německý ministr práce a sociálních věcí Hubertus Heil z SPD plánuje snížit občanské příspěvky pro osoby odmítající nastoupit do práce. Podle plánů, které jeho ministerstvo potvrdilo studiu ARD, by měla být dávka pro nepracující v budoucnu na dva měsíce zrušena.

Důvodem pro reformu občanských příspěvků jsou podle stanice BR24 koaliční jednání o rozpočtu. I ministerstvo práce a sociálních věcí musí šetřit. Ministr práce a sociálních věcí Heil proto podle nového návrhu zákona plánuje zrušit standardní dávku ve výši 563 eur měsíčně, a to právě až na dva měsíce pro osoby, které „úmyslně odmítnout nastoupit do přiměřené práce. Kdo nebude spolupracovat a odmítne všechny nabídky, musí počítat s tvrdšími důsledky,“ říká Heil.

Od roku 2019 až doposud šlo tento příjem snížit pouze o 30 %. Návrh zákona je zdůvodněn tím, že někteří příjemci příspěvku na živobytí vytrvale odmítají přijmout zaměstnání „a tím záměrně udržují nebo nesnižují své žádání o pomoc“.

Heil potvrdil, že plánované 100% zrušení příspěvku považuje za možné i Spolkový ústavní soud. A to v případě, že bude přiměřená práce úmyslně a bez vážného důvodu žadatelem o příspěvek odmítnuta.

Ačkoliv je nový návrh protlačován kvůli jednání vládní koalice Semafor, která se skládá z SPD, FDP a Zelených, ohledně rozpočtu, návrh samotný ušetří i tak jen okolo 170 milionů eur ročně, upozornil deník Die Zeit.

Ministr též uznal, že „drtivá většina“ příjemců občanského příspěvku se pracovat snaží. Je dle jeho slov však nepřijatelné, aby malá menšina uvedla celý systém v nevalnou pověst.

Deník Die Zeit Heilův návrh označil za populistický.

Kriticky se k Heilovu návrhu vyjádřil i předseda mládežnické organizace SPD Philip Tümer. „V ústavním státě není ospravedlnitelné nechat lidi jako sankci hladovět,“ sdělil Tümer, jeho slova citoval deník Tagesschau. Tümer dodal, že návrh na zrušení všech dávek kromě nájemného není slučitelný s lidskou důstojností ani se základní myšlenkou občanského příspěvku.

Návrh byl naopak uvítán politiky z FDP i CDU. „Jde to správným směrem,“ uvedl poslanec Carl-Julius Kronenberg (FDP).

„Ten, kdo z pohodlnosti odmítne každou nabídku práce, by neměl počítat s tím, že ho solidární společenství finančně podpoří,“ zdůraznil mluvčí pro sociální politiku parlamentní frakce CDU/CSU Stephan Stracke ve Spolkovém sněmu.

Průzkum společnosti INSA (Insitut for new social answers) pro deník Bild potvrdil, že s návrhem ministra práce souhlasí i většina občanů (74,9 %). Nesouhlasí 17,5 % respondentů. A 7,6 % jich uvedlo, že neví, zda je návrh dobrý, či špatný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …