Německo: Zázrak. 2000% růst vývozu do této země. Ukrajince naštve

07.08.2023 10:10

Kyrgyzstán. 6,7 milionu obyvatel, HDP oproti Česku třiatřicetkrát nižší. Přesto se tato země stala oblíbenou destinací německých výrobků, jejichž vývoz vystřelil v roce 2022 a 2023 o tisíce procent. Například aut a náhradních dílů se do něho dovezlo za dvě miliardy korun, uvádí agentura Reuters. Experti to považují za jasnou ukázku toho, jak ve skutečnosti fungují sankce uvalené na Rusko.

Německo: Zázrak. 2000% růst vývozu do této země. Ukrajince naštve
Foto: Repro Youtube
Popisek: Biškek - hlavní město Kyrgyzstánu

„Sankce fungují.“ Tato věta se stala v podstatě mantrou těch, kdo považují sankce vůči Rusku za způsob, jak ukončit válku na Ukrajině. Naposledy ji použilo například stálé zastoupení ČR při Evropské unii. „Sankce EU fungují a omezují schopnost Ruska vést útočnou válku proti Ukrajině,“ tvrdí a informuje, že Evropská unie rozšířila sankce vůči Bělorusku, aby přes tuto zemi nemohlo vojenské vybavení putovat do Ruska.

Ovšem že by Rusové neměli přístup k trhu a k evropským výrobkům se prohlásit nedá. Některé statistiky jsou více než vypovídající. Jak zveřejnil bývalý hlavní stratég banky Goldman Sachs, ekonom Robin Brooks, německý export do zemí střední Asie raketově vzrostl. Například do Kyrgyzstánu, který sousedí s Kazachstánem a má 6,7 milionu obyvatel a třiatřicetkrát menší HDP než Česká republika podle údajů z roku 2021.

Brooks upozorňuje, že německý export do Kyrgyzstánu za poslední tři roky vzrostl o 2000 %. „Hodnota vývozu je malá, ale je to jen jeden příklad z mnoha, jak těžké je uhlídat export západního zboží do Ruska. Bylo by lepší zrušit limit G7. Když Putin nebude mít peníze, tak si nic nekoupí,“ říká Brooks. Limit G7 je cenový strop na ruskou ropu, který byl schválen na konci roku 2022.

Že sankce a cenové stropy jsou špatným řešením argumentovali už i jiní analytici a ekonomové.

Nárůst německého exportu do Kyrgyzstánu komentoval též bezpečnostní analytik Jan Ludvík: „Sankce fungují přesně podle očekávání. Bohužel ne těch v Bruselu, ale těch v odborné literatuře…“

A konzultant v oblasti AI a pražský pirát, Tomáš Kapler: „Co myslíte, jak složité by bylo pro úřady identifikovat firmy, které z ničeho nic začaly či zmnohonásobily v posledních 18 měsících objem exportu zboží do některých států? Takového zboží, které se nesmí dovážet do Ruska, protože jim pomáhá vraždit Ukrajince?“

O nárůstu exportu do zemí sousedících s Ruskem informovala agentura Reuters už v květnu tohoto roku. V prvním čtvrtletí tohoto roku sice klesl export z Německa do Ruska o 47 % ve srovnání s rokem 2022. Ale export do Kyrgyzstánu se zvedl o 949 % na celkem 170 milionů eur. Do Gruzie se zvedly exporty o 92 %, do Kazachstánu o 136 %, do Arménie o 172 % a do Tádžikistánu o 154 %. Německý ministr financí se vyjádřil, že obcházení sankcí je nepřijatelné.

U Kyrgyzstánu se konkrétně jednalo například o dovoz aut a součástek, který z velmi malého základu vystřelil na 84 milionů eur (2 miliardy korun). Export kovových výrobků, chemických výrobků a oděvů se taktéž zvedl o více než 1000 %.

Kromě toho se navýšil i německý export do Turecka, byť „jen“ o 37 %. Turecko má celní dohodu s Evropskou unií, tudíž průmyslové výrobky se do země dovážejí bez cla. Ale zároveň neparticipuje na sankcích Evropské unie, takže exportuje tyto výrobky do Ruska. To samé pak platí pro turecký export do Německa. Může se jednat o původně ruské výrobky a EU s tím podle Gabriela Felbermayra, experta na mezinárodní obchod, nemůže nic dělat.

Podle analýzy novin Financial Times ale utrpěly evropské společnosti, které v Rusku dříve fungovaly. Jejich ztráty jsou dohromady 100 miliard eur, tedy 2,425 bilionu korun. Celkem 176 velkých společností prý utrpělo kvůli prodeji, ukončení činnosti nebo jejímu omezení v Rusku.

Dle Kyjevské ekonomické školy z celkem 1871 evropsky vlastněných subjektů v Rusku polovina stále funguje. Například italská banka UniCredit, rakouská Raiffeisen, švýcarská potravinařská firma Nestlé a britská Unilever.   

Největší ztráty mají firmy v energetickém sektoru, British Petroleum, Shell a Total Energies dohromady mají ztráty ve výši 40 miliard eur. Nicméně, tyto ztráty více než vyrovnaly rekordní zisky těchto firem. Pak jsou firmy, které poskytují služby ohledně infrastruktury a také výrobci aut a poskytovatelé finančních služeb. Všechny tyto sektory měly ztráty od 13,6 miliardy eur po 17,5 miliardy. Pokud nepočítáme energetiku a infrastrukturu, největší ztráty utrpěli právě Němci, konkrétně jejich chemický a automobilový průmysl, uvádí Financial Times.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

na dodržování sankcí má západ, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepetpa , 07.08.2023 10:53:03
poslušné hlupáky z východoevropských zemí, kteří v zájmu vlastního prospěchu obětují prosperitu a bezpečnost vlastních občanů. Stádo těchto ochotných hlupáků vede Fiala a spol. Západ musí vydělávat sankce nesankce.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…