Německo varuje: Britskou vakcínu nedávat starším lidem

28.01.2021 17:15

Německé orgány doporučily nepodávat vakcínu od firmy AstraZeneca lidem starším 65 let. Podle Institutu Roberta Kocha není jasné, nakolik je u starších lidí tato vakcína efektivní. Spekuluje se přitom, že by Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) mohla vakcínu AstraZeneky doporučit k podmínečnému užívání již v pátek. Na rozdíl od vakcín Pfizer/BioNTechu a Moderny s účinností přes 90 procent se účinnost u vakcíny AstraZeneca uvádí někde mezi 62 a 70 procenty.

Německo varuje: Britskou vakcínu nedávat starším lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Očkování proti Covid 19

Anketa

Má Česko nakoupit a využívat ruskou vakcínu Sputnik V?

93%
7%
hlasovalo: 25533 lidí
Doporučení vzešlo od Stálé komise pro očkování Institutu Roberta Kocha, spolkového úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí. Instituce píše, že v současné době „nejsou k dispozici dostatečné údaje, aby se zjistilo, jak efektivní je očkování nad 65 let“.

Doporučeno je tak používání očkovací látky vyráběné v Británii pouze pro osoby ve věku od 18 do 64 let.

Evropská komise firmě AstraZeneca za dodávku 400 milionů balení vakcín v srpnu zaplatila 336 milionů eur (8,8 miliardy Kč), než bylo zcela jasné, že očkovací látka bude účinná, a tedy použitelná.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by zřejmě mohla vakcínu AstraZeneky doporučit k podmínečnému užívání v pátek a po schválení Evropskou komisí by se mohla stát třetí očkovací látkou v Unii. Dosud se očkuje vakcínami firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Ty mají účinnost přes 90 procent, účinnost u vakcíny AstraZeneca se uvádí mezi 62 a 70 procenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…