Německý kancléř se pokusil o vtip na Ukrajinu. A schytal to

03.05.2024 20:18

Německý kancléř Olaf Scholz vtipkuje na účet Ukrajiny. Podle serveru nejčtenějšího německého listu Bild vtipkuje velmi nemístně. Přitom se zdá, že Scholz má sám problémy v koalici. Příští rok budou v Německu parlamentní volby a na nervozitě ministrů je to znát. Německý ministr financí Lindner např. v rámci úspor navrhuje posunout věk odchodu do důchodu, ale sociální demokraté už rovnou hlásí do světa „nic takového nepřipustíme“. A Reinhold Würth, německá podnikatelská legenda, bije na poplach.

Německý kancléř se pokusil o vtip na Ukrajinu. A schytal to
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Kancléř Spolkové republiky Německo Olaf Scholz se pustil do řeči s občany Lüneburgu. Ve městě ležícím asi 50 kilometrů jihovýchodně od Hamburku žije asi 71 tisíc lidí. A Scholz s nimi debatoval. O Ukrajině. Podle serveru deníku Bild na účet Ukrajiny nemístně vtipkoval.

Všechno mělo začít nevinně, když Scholz odpovídal na otázku, zda Německo poskytne Ukrajině rakety dlouhého doletu Taurus. „Existují zbraně, které lze dodat, pouze pokud si udržíte kontrolu nad vším, co se s nimi dělá,“ odrecitoval kancléř odpověď, kterou řekl už mockrát.

Ale pak se pousmál a přidal poznámku. „A nemůžete vést debatu jako mezi přáteli.“ Se smíchem ztvárnil rozhovor mezi domnělými přáteli, kteří si moc nevěří. „Samozřejmě, že svým přátelům věřím.“ Jedním dechem však doplnil: „Přesto bych nedal všem všechny zbraně“ – a ohromen svým názorem se podle Bildu začne bez zábran smát. „Scholz se baví svým vlastním vtipem – zatímco Ukrajinci každý den bojují proti smrti z ruských raket a dychtivě doufají, že rakety Taurus odříznou Putinovy zásobovací trasy,“ doplnil k tomu server německého listu.

Opoziční CDU kancléře zkritizovala.

„Je naprosto ostudné, že se kancléř chechtá a směje na úkor Ukrajiny. Chichotající kancléř uráží lidi, kteří bojovali o své přežití a také o naši svobodu na Ukrajině,“ nechal se slyšet opoziční poslanec za CDU Carsten Linnemann.

Přitom se zdá, že Scholz má sám problémy v koalici. Zadrhlo se sestavování rozpočtu na příští rok. Do počátku května měli podle serveru zpravodajského pořadu Tagesschau ministři představit rozpočtové představy svých resortů. „Už se rýsuje další skandál – a hrozí další rozpočtové díry,“ napsal k tomu server pořadu Tagesschau. Na skandál je prý zaděláno už proto, že v příštím roce proběhnou v Německu parlamentní volby.

„Vše závisí na těchto jednáních o rozpočtu: plánovaná důchodová reforma, základní sociální zabezpečení dětí, různé programy na ochranu klimatu, více peněz na obranu. Nyní se obchody odehrávají na pozadí a hra pokračuje: kdo první ucukne, prohrává,“ napsal k tomu sever Tagesschau.

Ministr financí Christian Lindner trvá na dodržení dluhové brzdy a to může být pro koaliční partnery problém, protože aby to fungovalo, bude podle Tagesschau třeba ušetřit mnohem více než 20 miliard eur. Jednou z možností, jak ušetřit, je např. posunout věk odchodu do důchodu. Jenže sociální demokraté už dopředu hlásí do světa - „to neuděláme“. A místo toho navrhují rozvolnit dluhovou brzdu, což je zase nepřípustné pro Lindnera.  

Třetí koaliční strana – Zelení – se v tomto sporu staví na stranu sociálních demokratů.

Opoziční CDU/CSU očekává, že vyjednávání o rozpočtu bude pro koalici ještě dlouhé a bolestné. Ani CDU/CSU nechce rozvolňovat dluhovou brzdu, z čehož plyne, že vláda pravděpodobně nenajde dost hlasů na změnu ústavního zákona o dluhové brzdě. Koalice tak nakonec bude muset buď prosazovat škrty, nebo zvyšovat daně, pokud chce dodržet slib a udržet rozpočet v patřičných mezích.

Reinhold Würth, jeden z německých ekonomických průkopníků, se „velmi obává“ o budoucnost země a zejména při vzestupu AfD. „AfD vzbuzuje nedůvěru ve všech. Existují známky toho, že hodnoty základního zákona jsou podkopávány,“ řekl Würth v rozhovoru pro server listu Handelsblatt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…