Nemocnice dostaly přidáno na mzdy. Ale je to málo, stěžují si ředitelé

30.11.2014 9:42

Přestože největší zdravotní pojišťovna chce v příštím roce rozdat nemocnicím oproti letošnímu roku o 2,2 miliardy navíc, některým velkým nemocnicím to zřejmě stačit nebude. Upozornil na to server Aktuálně.cz. VZP ale tvrdí, že by díky zvýšeným platbám mohly nemocnice přistoupit k obnově přístrojového vybavení a k opravám svých budov.

Nemocnice dostaly přidáno na mzdy. Ale je to málo, stěžují si ředitelé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Kabátek, ředitel VZP

Všeobecná zdravotní pojišťovna posledních šest let významně šetřila, pro rok 2015 chce být štědřejší a oproti letošku plánuje rozdat nemocnicím o 2,2 miliardy korun víc. Jenže podle serveru nemocnice totiž současně s vylepšeným rozpočtem bude muset zaplatit víc peněz za energie a platy lékařů či zdravotních sester.

K přebytkovému hospodaření VZP je její šéf motivován tučnou finanční prémií

VZP chce nyní poprvé od roku 2008 ve všech oblastech zvýšit platby za zdravotní péči a zároveň uspořit peníze do rezervního fondu. „Vycházíme z predikcí růstu ekonomiky a počítáme s tím, že nám trošku, stejně jako letos, poroste výběr pojistného," řekl serveru ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Server podotýká, že šéf VZP stojí o přebytkové hospodaření i kvůli svému osobnímu zájmu. Pokud totiž není pojišťovna v minusu, má nárok na roční bonus ve výši až 1,3 milionu korun.

Přidáno dostanou i praktičtí a ambulantní lékaři

Nový zdravotně pojistný plán pojišťovny, který v pondělí schválila správní rada, kromě 2,2miliardového navýšení na zdravotní péči v nemocnicích počítá ještě s miliardou navíc za péči u praktiků, gynekologů, zubařů a dalších specialistů.

Podle Kabátka by zvýšení peněz měli pocítit i samotní pacienti: „Já si troufnu říct, že pacient by to měl pocítit tím, že se zlepší ekonomická situace nemocnic, že budou moci poskytnout lepší kvalitu. Mělo by dojít k obnově technologií či budov," podotkl.

Vinohradské nemocnici bude chybět nejméně 100 milionů

Kabátkův optimismus ředitelé nemocnic nesdílejí. „Mám pocit, že nám bude chybět na zvýšení energií a platů zhruba 100 až 120 milionů," řekl serveru šéf vinohradské nemocnice Marek Zeman.

Ředitel královéhradecké nemocnice Roman Prymula uvedl, že jeho zdravotnické zařízení by mohlo dostat zhruba o 80 milionů méně. Prý si s tím ale bude umět poradit. „Někde se dá péče lehce utlumit a věci řešit úsporněji," uvedl Prymula. Oba ředitelé zároveň uvedli, že pokud se nepodaří vyjednat lepší podmínky, budou muset například odkládat plánované operace.

VZP hradí zdravotní péči šedesáti procentům pojištěnců, spravuje každoročně zhruba 150 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…