Nemocnice měly zvýšit zaměstnancům platy. Některé na to ale prý nemají

02.11.2014 10:33

Pro zdravotníky přes dva tisíce, pro sestry třináct stovek. Tak by mohlo vypadat předvánoční přilepšení pro zaměstnance nemocnic, na které má vliv stát. Jde tedy o nemocnice fakultní. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) chce, aby se platy navyšovaly z finančních rezerv nemocnic. Má to ale háček, některé nemocnice na to zkrátka nemají.

Nemocnice měly zvýšit zaměstnancům platy. Některé na to ale prý nemají
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Vláda sice navýšila platy státních zaměstnanců o 3,5 procenta od prvního listopadu, ale na zdravotníky se to často vztahovat nebude, protože je třeba vycházet z dohod s pojišťovnami. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) proto na ředitele nemocnic apeloval, aby ono předvánoční vylepšení svým doktorům a sestrám skutečně vyplatily. Česká televize ale zjistila, že někde na to prostě nemají.

Většina státních nemocnic k navýšení platů přikročí, a zdravotníci se tak mohou těšit na 2 100 korun navíc, zdravotní sestry pak na 1 300 korun. Ale např. brněnská Fakultní nemocnice U sv. Anny na to nemá dost prostředků. „Zatím to vypadá definitivně, že na to nemáme peníze," potvrzuje její ředitel Martin Pavlík. Podobně je na tom pražská Thomayerova nemocnice. „Jedná se o pět milionů korun a ty v našem rozpočtu bohužel nemáme," říká mluvčí Martina Štanclová.

Stát si vymyslel navýšení v průběhu roku, se kterým se na jeho počátku nepočítalo, ale zároveň nemocnicím nezaslal peníze, ze kterých by se měl záměr vlády zaplatit. I nemocnice Na Bulovce či Na Vinohradech proto ještě zvažují, kolik budou moct zdravotníkům do konce roku přidat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…