Nemocnice musí šetřit. V opačném případě nepřežijí, varuje Heger

23.12.2012 9:27

Leoš Heger (TOP 09) se může pyšnit tím, že je zatím nejdéle úřadujícím ministrem v čele resortu zdravotnictví. Za dobu svého působení protlačil několik reformních kroků, které u opozice či poskytovatelů zdravotní péče a pojišťoven vyvolaly velkou vlnu nevole. „Zdravotnická zařízení se musejí naučit šetřit,“ hájil se v rozhovoru pro server Týden.cz.

Nemocnice musí šetřit. V opačném případě nepřežijí, varuje Heger
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

 

Heger zdůraznil, že peníze se musí spravedlivě rozdělovat mezi potřebné, avšak s objemovým stropem financí, které jsou k dispozici, protože medicína je velmi drahá oblast. „Zdravotníci musí více šetřit, musí indikovat léky a diagnostické prostředky opatrněji, aby se s nimi neplýtvalo,“ uvádí a přiznává, že k jisté restrikci zdravotní péče dochází, ale ve veřejném zájmu.

Připouští, že úhradový systém pro některá zdravotnická zařízení může některé nemocnice ohrozit. „Věřím, že vedle toho vznikne vrstva zdravotnických zařízení, která to zvládnou lépe a efektivněji. Budou potom vítězi této soutěže,“ doufá. Důležité je ale podle jeho slov postupovat opatrně, aby v jednom kraji nezmizely všechny nemocnice.

Nadbytečné nemocnice neobstojí

Tajemství úspěchu podle jeho slov spočívá v postupném, nikoliv skokovém mechanismu. „Už tento rok je všem nemocnicím jasné, kdo to dělá hůře a kdo lépe. Jestliže by například v Praze na tom byla nějaká nemocnice tak strašně špatně, až by zbankrotovala, tak se nic neděje, protože je vidět, že ta síť je nadbytečná,“ vysvětluje ministr.

A pokud by i přes to v některém kraji začaly nemocnice kolabovat? „Zjistilo by se, že jsou tam třeba jiné podmínky, například větší nemocnost, kraj má drahé služby a že jde o systémově odůvodnitelnou záležitost. Pak budeme muset hledat v úhradách mechanismy, abychom ten kraj diferencovali a dali mu dotace na provoz,“ nastínil Heger možné řešení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…