Nemocnice plýtvají, naznačil Nejvyšší kontrolní úřad

29.07.2013 9:06

Fakultní nemocnice v Praze, Hradci Králové a Olomouci podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu využívají elektronické aukce a výběrová řízení k nákupu léčiv a léčebných prostředků spíše jen výjimečně a nákupy často uskutečňují bez písemně uzavřených smluv. Nemocnice chybně vedou i evidenci při vyřazování léčiv.

Nemocnice plýtvají, naznačil Nejvyšší kontrolní úřad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotnický materiál

NKÚ uvádí, že nemocnice chybně vedou evidenci při vyřazování léčiv kvůli nepoužitelnosti a při jejich následné likvidaci. Vyplývá to z informací úřadu, který kontroloval hospodaření nemocnic v letech 2010 a 2011.

Úřad se mimo jiné zaměřil na ceny, za které nakupovaly léčiva Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Olomouc, Hradec Králové a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. Při kontrole faktur za léčivé přípravky, které nakupovaly všechny tyto nemocnice, úřad přitom zjistil cenové rozdíly. Například u nakupovaného antibiotika Augmentin kontroloři prověřili jeho osm variant a cenové rozdíly byly u sedmi z nich, přičemž nejvýraznější rozdíl byl 359,8 koruny za balení. Cena jednoho balení se tedy pohybovala od 220 do 580 korun, uvádí úřad v tiskové zprávě, kterou má ČTK k dispozici.

Nešlo zjistit množství vyřazených léčiv

Podle kontrolorů v nemocnicích byla zavedena praxe nakupování léčivých přípravků na základě interních dokumentů jako pozitivních listů nebo i negativních listů, v čemž ale vidí riziko subjektivního posuzování a nedodržení zásad transparentnosti a rovného zacházení.

Úřad nemocnicím také vytkl, že z evidence vyřazování léčiv nemohl zjistit přesné množství vyřazených přípravků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…