Nemusí to pro ně dopadnout dobře, připustil expert o Ukrajině

16.06.2023 19:50

MONITORING „Nesmíme se upínat na to, že válka skončí touto ofenzivou,“ říká bezpečnostní analytik Jan Ludvík a vysvětluje taktiku moderní války, jejímž principem je koordinace a rychlé provedení. Ukrajinská ofenziva postupuje pomalu i kvůli připravenosti ruské obrany. Analytik dále nastiňuje možné scénáře výsledku ofenzivy. Ukrajina může postoupit a získat strategické cíle nebo se může vyčerpat, ztratit podporu Západu a válka by tak mohla ustrnout za podmínek, které by Rusku vyhovovaly.

Nemusí to pro ně dopadnout dobře, připustil expert o Ukrajině
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

„Víme toho asi půlku,“ říká bezpečnostní analytik z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Ludvík o ukrajinské ofenzivě v rozhovoru pro Reflex. „Víme, že začala. Co nevíme je ale to, zda už je tohle ten hlavní směr ofenzivy. Nevíme, jak se bude vyvíjet a vlastně ani úplně přesně nevíme, jak se zatím vyvíjí,“ tvrdí a vysvětluje, že přesycení informacemi i nedostatek informací a mlha jíž jsou zaobalené celkovým fenoménem současné války.

Anketa

Jste pro přijetí Istanbulské úmluvy?

1%
98%
hlasovalo: 21467 lidí
Ukrajinská ofenziva postupuje pomalu, což podle Ludvíka bylo předvídatelné, vzhledem k tomu, že Rusko na ofenzivu stihlo připravit svou obranu. „To, co se tam postavilo, je dobře navržená obrana. Jestli se dokáže zároveň moderně, efektivně bránit, tak to se ještě bude ukazovat v dalších dnech. Teoreticky je moderní a my to i víme, že ruská vojenská doktrína není hloupá,“ říká analytik s tím, že tato doktrína je „up to date“, lze však pozorovat, že ji Rusko nedokáže efektivně aplikovat na bojiště.

„Bojiště mění i informační revoluce,“ srovnává Ludvík současnou válku s válkami minulých let. Velitelé jsou schopni více pozorovat, co se v reálném čase děje třeba za pomoci videí z dronů. Tento způsob přenosu informací dříve nebyl a podle Ludvíka válku zásadně mění. Základem útoku ve válce je totiž koncentrace sil, přičemž v této válce je koncentrace sil 40 kilometrů od fronty neproveditelná vzhledem k tomu, že tato koncentrace vždycky bude ihned spatřena. „Rovnováha taktiky a technologie se v tuto chvíli přesouvá ve prospěch obrany,“ prohlašuje a dodává, že je jednoduší se bránit než kdy dříve v historii.

Principem války je tak koordinace a rychlé provedení akcí. „Nemít nikde velkou skupinu, krom té chvíle, kdy už se bude bojovat. Kdy tam ta skupina bude malou chvíli, vybojuje tu bitvu, protivníka vytlačí a zase se je schopna rozptýlit a najít kryt, aby nebyla zničena,“ popisuje taktiku, jíž se nyní na Ukrajině bojuje. Fungovala tak i skupina Wagnerovců u Bachmutu. „Voják může být zabit, pokud je však vojáků jenom pár, nestojí za to je zabít drahou zbraní,“ tvrdí s příkladem, že nikdo nebude střílet na dva ruské vojáky raketou za miliony dolarů, mohla by pak chybět na jiný důležitý cíl.

Za nejpravděpodobnější, ale zdaleka ne jistý, výsledek ofenzivy považuje úspěch ukrajinských vojenských sil a získání některých strategických území, v nejlepším případě by ukrajinští vojáci rozdělili ruské síly postupem k Azovskému moři. Druhou možností je výsledek, kdy se Ukrajincům podaří postoupit, ale pouze o pár kilometrů, při kterých utrží těžké ztráty a budou vyčerpáni.

Je však i možnost, že Rusko může zvítězit. Ludvík sám je toho názoru, že to není až tak pravděpodobné, a už vůbec ne v ruském ideálním scénáři, ve kterém si podmaní celou Ukrajinu a dosadí do ní loutkovou vládu. „Ale pořád ještě může zvítězit tím způsobem, že se ukrajinská armáda příliš vyčerpá, ztratí podporu Západu a nebude třeba schopna udržet hranice těch ukrajinských oblastí, které byly anektovány. To znamená, ještě v Donbasu, Luhansku a Záporoží postoupí Rusko dál a potom ten konflikt v podstatě zamrzne za nějakých podmínek, které pro něj budou vlastně docela výhodné,“ nastiňuje další možný vývoj situace.

Ruská armáda je v obranně území schopná zajít daleko. Použití jaderných zbraní však Ludvík nepovažuje za realistické, minimálně pokud se nebude bojovat na Krymu. „Nepochybně jsou Rusové schopni udělat hodně pro obranu území. Dlouhodobě lze vidět, že ruská armáda si nebere žádné zvláštní servítky vůči civilnímu ukrajinskému obyvatelstvu,“ komentuje Ludvík ruskou obranu s dodatkem, že „takto to zkrátka ve válce bývá“.

„Západní pomoc je pro Ukrajince darem a prokletím zároveň. Oni potřebují postoupit, potřebují nám to dokázat,“ říká Ludvík, přičemž zmiňuje, že to je i důsledkem ukrajinské informační strategie, kdy potřebují přesvědčit Západ o smyslu jeho pomoci za pomocí informačních operací. „Ale v nějaké chvíli musíte ty informace potvrdit realitou,“ dodává.

„Nesmíme se upínat na to, že válka skončí touto ofenzivou,“ prohlašuje Ludvík. Varianta konce války, na kterou by si vsadil, je ta, že ukrajinská ofenziva na zimu zastaví a příští rok se bude opakovat. Poměr ztrát v technice je v tuto chvíli 2:1 ve prospěch Ukrajiny, což je stále pro Ukrajinu dobře, drtivý úspěch však dle slov Ludvíka vypadá jinak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…