Nepoučitelní. Kocáb naříkal, že pro dnešní děti je sametová revoluce jako druhá světová

20.12.2023 18:06 | Monitoring

Legendární hudebník, politik Michael Kocáb, zavítal do Duelu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov. Řeč byla nejen o zestátnění ČEZ, ale také zazněla vzpomínka na exprezidenta Antonína Zápotockého.

Nepoučitelní. Kocáb naříkal, že pro dnešní děti je sametová revoluce jako druhá světová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Michael Kocáb úvodem rozhovoru vzpomenul na projev komunistického prezidenta Antonína Zápotockého, který v jednom ze svých vánočních vystoupení v roce 1952 vysvětlil, jak je to s Ježíškem. „Doby se ale změnily. Děti pracujících se nerodí ve chlévech, i Ježíšek vyrostl a zestaral, narostly mu fousy. A stával se z něj děda Mráz. Nechodí již nahý a otrhaný, je pěkně oblečený, v beranici a v kožichu. A to ještě není všechno. Děda Mráz k nám přijíždí od východu, podobně jako mudrcové, a na cestu mu září také hvězdy. Na našich šachtách, hutích, továrnách a stavbách. Tyto rudé hvězdy hlásí radostně, že vaši tatínkové a maminky splnili na svých pracovištích úkoly čtvrtého roku první Gottwaldovy pětiletky,“ citoval projev Antonína Zápotockého Kocáb.

„Když jsem byl malej, považoval jsem dějiny druhé světové války za naprostou minulost,“ poznamenal Kocáb, načež Soukup kontroval, že dnešní děti za takovouto minulost považují sametovou revoluci. „A to je hrozný, protože to poučení z obou těch lidských katastrof je věčné. My na ně neustále narážíme. A kdo je nepoučitelný, musí znovu prožít tu porobu,“ dodal Kocáb.

Řeč byla také o kolapsu ostravské huti Liberty, která dluží za energie společnosti Tameh. „To jsou prostě ty květy zla. Kritická infrastruktura by měla být podřízena státu. Pokud ne přímo zestátnit, tak alespoň uzavřít smlouvy, že když se dostane stát do obtíží, tak musí rezignovat na zisk. A všechno to vrážet do těch dotací občanů. A to jsou zkrátka květy zla. Jestli se nám začnou hroutit stěžejní, páteřní instituce, ekonomické, z důvodu nepředstavitelné drahosti energie, tak jak se ta republika vzpamatuje? Jak potom dojde na slova našeho premiéra, že budeme v příštím roce růst, jak on tvrdí? Myslím si, že východisko z té věci, stále opakované, je, že musí být zestátněn ČEZ a musí stát manipulovat s cenou elektřiny,“ řekl Kocáb.

„A není to celé vrchol ledovce? Teď je to jenom Liberty, což bychom přežili. Ale mohly by následovat další firmy. Podívejte, co se stalo se Škodovkou, tam se také plánoval další rozvoj, sešlo z toho. Problémy se prostě cyklí a z mnoha stran na nás dorážejí. Pokud dojde k dalšímu zdražení energie, oni neustále vykládají, že to nebude tak dramatické, ale já se obávám, že ano, že to bude dramatické, tak samozřejmě se nutně začnou podniky hroutit. A my nemůžeme v této politice pokračovat dál. Páteřní infrastruktura musí být v rukou státu,“ zopakoval Kocáb. Podle něj budeme nyní také vystaveni výkyvům trhu. Zdůraznil i to, že není pro nějaké velké zestátňování, ale kritické infrastruktury ano. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …