Nepřišly vám peníze od státu? My za to nemůžeme, hlásí národní banka

18.05.2020 7:18

Tiskové oddělení České národní banky běžně vydává tiskové zprávy, ve kterých informuje o snižování či zvyšování úrokových sazeb. V době koronavirové se však občas dějí věci, které člověk jindy nevidí. ČNB se důrazně ohradila, že nenese odpovědnost za možné zdržení plateb koronavirové Pětadvacítky a dalších dávek finanční pomoci.

Nepřišly vám peníze od státu? My za to nemůžeme, hlásí národní banka
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Čeká národní banka pravidelně informuje veřejnost o tom, zda snižuje úrokové sazby, zda je zvyšuje, či je ponechává beze změny, jak se vyvíjí inflace, nebo publikuje oznámení o aukcích státních dluhopisů.

V půli května 2020 však tiskové oddělení banky vydalo zprávu, ve které centrální banka konstatovala, že ČNB nenese odpovědnost za možné zdržení plateb tzv. Pětadvacítky a další finanční pomoci. Centrální banka jen plní požadavky státních úřadů.

Podle zákona o rozpočtových pravidlech vede Česká národní banka účty a zajišťuje platební služby organizačním složkám státu, jako jsou například Česká správa sociálního zabezpečení, Úřad práce České republiky anebo jednotlivé finanční úřady. V souvislosti s četnými dotazy veřejnosti ČNB upozorňuje, že jako poskytovatel platebních služeb podle zákona o platebním styku odpovídá výhradně za řádné provedení platebních příkazů jako např. výplat sociálních dávek nebo kompenzačních bonusů. Tyto platby jsou uskutečněny podle požadavků a instrukcí jednotlivých organizačních složek státu. ČNB tedy nestanovuje termín splatnosti výplaty dávek nebo bonusů, tj. den, ve kterém mají být odeslány peněžní prostředky ve prospěch účtu příjemce. S dotazy ohledně splatnosti jednotlivých transakcí je proto nutné se obracet na příslušný státní úřad, nikoliv na ČNB. Ta navíc vzhledem k bankovnímu tajemství nemůže sdělovat údaje o jednotlivých platbách,“ zdůraznila ČNB.

Pokud žadatel o Pětadvacítku marně čeká na peníze, vinu na tom podle ČNB nenese centrální banka, ale státní úřad. Na straně ČNB podle instituce ke zdržování plateb nedochází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…