Nepůjdeme cestou laciného populismu. Sobotka v rozhlase rozhořčeně odmítl Tejcův nápad s vyhošťováním migrantů

14.11.2016 18:11

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl dnes premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vyjádřil se nejen ke změnám ve vládě, ale i ve straně.

Nepůjdeme cestou laciného populismu. Sobotka v rozhlase rozhořčeně odmítl Tejcův nápad s vyhošťováním migrantů
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

„Scházím se se všemi ministry. Rozhodl jsem se udělat změny v týmu, který reprezentuje ve vládě sociální demokracie. Vláda musí fungovat až do posledního okamžiku, neboť máme jedinečnou šanci dotáhnout do konce věci, které jsme slíbili občanům. Potřebuji mít jistotu, že věci, které jsme si naplánovali, budou splněny. Sejdu se se všemi členy vlády,“ řekl Sobotka úvodem. S Ťokem dnes řešil situaci na D1, D8 či mýtný systém. Ohledně situace na D1 se podle jeho slov však neshodli. 

Závěrem svých schůzek s ministry se chce setkat s předsedy hnutí ANO Andrejem Babišem a předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem. Setkání ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) s dalajlámou však již považuje za vydiskutované. „Nyní mě zajímá reálné fungování ministra kultury,“ sdělil Sobotka. Premiér se následně vyjádřil ke své účasti na čínském investičním fóru. 

„Snažím se přesvědčit sociální demokraty, že je nutné udělat změny,“ reagoval Sobotka na výsledek krajských voleb, v nichž strana příliš neuspěla. „Chci, abychom měli program, kterým oslovíme voliče od středu doleva,“ zmínil mimo jiné předseda ČSSD. Sociální demokracie podle něj nesmí ztratit kontakt se svými voliči. „Byl bych nerad, kdyby v Česku posilovaly extrémní strany na úkor sociální demokracie,“ řekl.

Sobotka se následně vyjádřil k návrhu Jeronýma Tejce (ČSSD), jenž dnes přišel se změnou v urychlení vyhošťování migrantů. Sobotka s jeho kroky, kdy by mohlo dojít i ke změnám v Listině práv a svobod, ne zcela souhlasí. „Nepůjdeme cestou laciného populismu,“ uvedl.

Premiér se rozhovořil také k vítězi prezidentských voleb v USA Donaldu Trumpovi. „Je důležité si uvědomit, že Donald Trump vyhrál i přes velké množství protichůdných slibů. Podařilo se mu shromáždit protestní voliče zprava i zleva. A teď bude záležet na tom, zda dokáže přesvědčit voliče, že se některé věci nepovedou naplnit,“ sdělil s tím, že se teprve ukáže, jak bude vypadat skutečná politika vůči EU a NATO.

„Americká realita je možná trošku jiná než ta naše. Jsme zvyklí, že velvyslanci jsou diplomaté. V USA je to jiné. Já myslím, že pokud by paní Trumpová se na to cítila a prezident by se pro to rozhodl, znamenalo by to podtržení té linky Trumpa s Českou republikou,“ vyjádřil se k možnosti, že první žena Donalda Trumpa Ivana si řekla o post velvyslankyně USA v Česku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…