Nerudovka krachuje. „No a co?“ říká Stanislav Křeček. Tohle se v podnicích pro turisty líbit nebude

25.09.2020 17:55

Ombudsman Stanislav Křeček zveřejnil na svém facebookovém profilu svůj komentář pro Právo, který se věnuje koronaviru a mimo jiné také tomu, že podniky v pražské Nerudově ulici jsou před kolapsem. A to z důvodu chybějících zákazníků a hostů. „No, a co má být,“ ptá se Křeček. Závěrem svého komentáře se věnuje také samotné demokracii.

Nerudovka krachuje. „No a co?“ říká Stanislav Křeček. Tohle se v podnicích pro turisty líbit nebude
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

„Dočítám se v tisku povzdech nad tím, že ‚Nerudovka krachuje‘,“ poznamenává Křeček, s tím, že majitelé domů a provozovatelé podniků v této ulici však po celá dlouhá léta inkasovali nemalé zisky ze stavu naší ekonomky. „Přesněji řečeno z toho, že za stejnou práci dostává občan státu západně od našich hranic několikanásobně vyšší plat než občan u nás a může si tedy dovolit ‚v Nerudovce‘, ale i jinde platit ceny, pro které nikoho z Pražáků nenapadne jít na pivo právě do této malostranské ulice. Nemyslím, že tento, jistě pro někoho svízelný stav, bude občany příliš mrzet,“ domnívá se Křeček.

Anketa

Podporujete nový plán EU na povinnou relokaci migrantů?

2%
98%
hlasovalo: 36033 lidí

„Právě naopak: stav, kdy si obyčejný občan s obyčejným příjmem může zajít na pivo do obyčejné hospody i v hlavním městě a bude si moci dovolit bydlet zde v obyčejném bytě, zdá se mi spíše normální, než to, co nám zde v uplynulých letech vzniklo a změna čehož připadá nyní některým lidem bezmála jako konec světa,“ dodal. 

A pak se pozastavuje nad rouškami a respirátory, a nad postojem Státního úřadu pro kontrolu léčiv. „Jestliže pracovník nebo pracovnice Státního úřadu pro kontrolu léčiv si jde koupit svačinu do obchodu, kde na pultě v krabici leží hromada roušek bez jakéhokoliv obalu nebo dokonce bez originálního návodu k použití, nepozastaví se nad tím, ale pak jde do svého úřadu a veřejnosti sdělí že Česká pošta se tím, že na pokyn vlády distribuovala občanům tytéž roušky bez o obalu a návodu, porušila zákon, jde o takovou ztrátu rozumu, představ o funkci orgánů státní správy a bůhví čeho ještě, že se, bez ohledu, jak nakonec bude celá tato záležitost posouzena, asi nelze divit ministrovi vnitra považujícímu takové jednání za šíření poplašné zprávy,“ míní Křeček. 

„Byl-li jedním z problémů naší společnosti nedostatek respektu k autoritám, pak nějaké snaze o změnu tohoto stavu zasadila současná krize, resp. způsob, jak se s ní vyrovnáváme, důkladnou, doufám však, že nikoliv poslední, ránu. Pokud totiž samotným autoritám se nedostává vzájemného porozumění a respektu, nelze se občanům příliš divit. Aby mně bylo rozuměno: nevolám po nějakém nedemokratickém direktivním řízení, po nějaké ‚pevné ruce‘. Volám po občanském porozumění společnému problému a společné představě o jeho řešení, bez něhož se asi neobejdeme,“ řekl.

„Jsem totiž přesvědčen o tom, že občan, jehož názor jistě musí být slyšen a respektován, od politiků, které si vybírá a volí, neočekává, že mu bude předložen vějíř nejrůznějších názorů a představ, ze kterých si on sám má vybrat, ale že bude, po zralé úvaze, rozhodnuto. Od Masaryka sice víme, že demokracie je diskuse, ale od celosvětové pandemie a celosvětových problémů, dotýkajících se samotné existence lidstva, bychom snad měli tušit, že jen do určité míry…“ uzavřel Křeček.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…