Nesmlouvavý hlas z Ukrajiny: Separatisté jsou jako rakovinový nádor. Putinovi může v této záležitosti věřit jenom skutečný idiot

14.10.2014 13:50

Vojenský analytik a bloger Dmitrij Tymčuk hodnotí události posledních dní na Ukrajině. Zmiňuje především postupné stahování ruských vojsk od ukrajinských hranic. Přesto zůstává ostražitý a ruskému prezidentu Putinovi příliš nedůvěřuje.

Nesmlouvavý hlas z Ukrajiny: Separatisté jsou jako rakovinový nádor. Putinovi může v této záležitosti věřit jenom skutečný idiot
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Teroristé mají v úmyslu parazitovat na Ukrajině jako rakovinový nádor. Aktivně se připravují na zimu a tzv. příměří využívají k ještě větší integraci s Ruskem. Moskva to všechno tiše podporuje. Minulý týden oznámily úřady v Doněcké lidové republice založení Národní banky, které by ovšem spíš slušel název První ruská teroristická banka. Jejich premiér Zacharčenko se nechal slyšet, že bankovní systém země bude úzce provázán s tím ruským, což umožní začít vyplácet peníze a platy a nastartovat celou ekonomiku. Ministr školství Kosteňok dodal, že si země otevřela účet v ruských bankách, proto prý lze provádět prakticky všechny finanční transakce. Jednoduše řečeno, teroristé veřejně prohlásili, že je Moskva financuje. Nicméně svět na toto přiznání nijak otevřeně nereaguje,“ diví se Tymčuk.

„Parlament prosadil změny hranic některých ukrajinských okresů v Luhanském regionu s cílem připojit část vesnic do oblastí kontrolovaných ukrajinskými orgány. To je nepřímý důkaz, že se někdo v blízké budoucnosti chystá osvobodit Donbas. Ale o to teď nejde. Místní orgány si jsou především vědomé, že změna hranic umožní správně nasměrovat nezbytné platby na sociání zabezpečení do regionů kontrolovaných ukrajinskými úřady. Na druhou stranu to nemůže být jediný nástroj, jak lépe pracovat s pohraničními oblastmi,“ domnívá se Tymčuk.

„Stovky a tisíce odborníků z Doněcku a Luhanska odešly do tzv. osvobozených oblastí a jediné, co nyní chtějí, je mít klid na práci. Měli bychom jim to umožnit. Musíme vytvořit takové podmínky, aby každý obyvatel Donbasu snil o životě na Ukrajině. Tento úkol není o nic méně důležitý než správné využití tanků a minometů ve válce v Donbasu,“ tvrdí Tymčuk.

Třetí nepříznivou zprávou z posledních dní je negativní publicita vyšetřování události v Ilovajsku. Oznámení státního prokurátora, že k tragédii došlo kvůli dezerci 5. zemského praporu se stalo žhavým tématem v celonárodní diskuzi. Média ze zodpovědnosti za tento skutek obvinila ministra obrany Heleteje a náčelníka generálního štábu Mužněnka. Prý předem věděli o masové invazi ruských vojsk, která obklíčila naše jednotky u města Ilovajsk 23. srpna. Přesto údajně na tuto událost nijak neregaovali,“ píše Tymčuk.

Celý článek v angličtině najdete ZDE

„Už jsem se k tomu tématu vyjádřil dříve. Ve skutečnosti tuto informaci dostali příliš pozdě, než aby mohli adekvátně zareagovat. Nicméně to neznamená, že velitelé ‚ustupující‘ jednotky stovky kilometrů do zámezí by měli být bráni jako hrdinové a být snad oceněni za statečnost. Pochybení nejvyššího generála nebrání tomu, aby se vyšetřilo i pochybení jeho podřízených. Teprve potom může být takové vyšetřování férové a prospěšné celé věci. Pevně věřím, že vyšetřovatelé a soud budou postupovat objektivně, protože toto vážné pochybení si určitě zaslouží seriózní vysvětlení,“ požaduje Tymčuk.

„Za pozitivní zprávu však lze nepochybně považovat oznámení prezidenta Porošenka o vytvoření tří obranných linií v Donbasu. Hlavním cílem je uzavřít konfrontační linii, která rozděluje území ovládané kyjevskou vládou a proruskými teroristy. O tomto úkolu jsme hovořili už na začátku příměří, což je více než před měsícem. Pokud by byly tyto práce zahájeny už dříve, nedošlo by prostřednictvím ‚krvavého a násilného‘ příměří ke ztrátě našich dalších území. Ale lepší pozdě než nikdy,“ má jasno Tymčuk.

„Pozitivně zní i údajný Putinův rozkaz ruským vojskům ustoupit od ukrajinských hranic. Můžeme říci, že takový rozkaz za dobu války nezazněl poprvé. Ale i přesto do Donbasu stále proudí další a další vojáci i zbraně. Tentokrát ovšem pozorujeme částečné stahování jednotek po dobu celých 14 dní, což skutečně dává důvod k optimismu. Je ovšem zřejmé, že bychom neměli najednou věřit v mírumilovné Putinovy úmysly. Tomu by totiž mohl věřit jenom skutečný idiot. Jelikož ale víme, že Moskva není schopna navýšit počet svých vojáků rychlostí blesku, můžeme se dostatečně připravit k udržení obranných pozic v případě útoku. Teprve potom bychom měli sledovat, jestli na ruské straně nedochází opět k nějakému tomu cvičení,“ radí Tymčuk.

Na závěr bych chtěl s radostí zmínit, že prezident podepsal lustrační zákon. Parlament rovněž přijal zákon o zřízení Národního protikorupčního úřadu v prvním čtení. Na to jsme čekali celých posledních několik měsíců, které uběhly od majdanských událostí. Je těžké určit, do jaké míry je za hladkým průběhem schválení těchto záležitostí jen předvolební PR či skutečná snaha začít léčit nejvážnější chronická onemocnění Ukrajiny. Každopádně je to první důležitý krok na začátku dlouhé cesty. Vše ostatní odteď záleží jen na vás i na mně,“ uzavírá v optimistickém duchu Tymčuk.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…