Nespokojená Babišova poslankyně se znovu ozvala. Takhle to prý funguje v ANO

24.07.2016 18:32

Poslankyně Kristýna Zelienková opouští hnutí ANO kvůli kauze Čapí hnízdo, špatné vnitrostranické diskusi a svému nesouhlasu s oblastní a komunální politikou hnutí. Důvody uvedla dnes na svém facebookovém profilu. V nejbližší době odejde i z poslaneckého klubu ANO, ale poslanecký mandát si chce ponechat. Zprávu přinesla ČTK.

Nespokojená Babišova poslankyně se znovu ozvala. Takhle to prý funguje v ANO
Foto: ANO
Popisek: Poslankyně Kristýna Zelienková.

Kvůli Čapímu hnízdu kritizovala Zelienková Babiše již dříve. Na Facebooku dnes napsala, že Babiš provedl řadu právních a účetních operací, aby se zmocnil peněz určených pro malé a střední firmy. Připravil tak prý o ně podnikatele, kteří je opravdu potřebovali. „Jeho heslu ‚nelžu a nekradu‘ už nemohu věřit,“ uvedla Zelienková.

Při vnitrostranické diskusi od svých kolegů cítila stále rostoucí dehonestaci, pokud měla rozdílný názor. Diskusi údajně postupně nahrazovalo okřikování, někdy i ponižování a urážky. „Podle mě se tím zcela degradoval samotný princip parlamentarismu, která předpokládá svobodnou výměnu názorů a argumentů,“ podotkla.

Zelienková už v dubnu opustila berounské zastupitelstvo, když změnila trvalé bydliště a přestala být obyvatelkou města. Poslankyně si předtím v médiích stěžovala na to, že ji vedení hnutí nepodpořilo a nechalo vyjednávání o berounské koalici na krajském a oblastním předsednictvu.

Po její rezignaci na post předsedkyně oblasti prý začalo nové vedení s politikou, kterou Zelienková považuje za „brutální“ porušování všech psaných i nepsaných pravidel hnutí. „Jsem přesvědčena, že lidé z vedení oblasti zakládali místní organizace v rozporu se stanovami, vyráběli falešné zápisy, schvalovali kandidátky bez svolání sněmů, účelově si měnili bydliště v naději na získání pozic v zastupitelstvech. Zcela nelegitimně mě obcházeli v komunální politice a snažili vyloučit z povolebních vyjednávání,“ napsala.

Babiše informovala Zelienková o svém rozhodnutí v pátek e-mailem. „Čekali jsme to už dávno, někteří kolegové říkali, že ji máme vyloučit. Rozešli jsme se v názoru na migraci,“ uvedl Babiš. Podle něj se ve sněmovně spekulovalo o tom, že by Zelienková mohla přejít k opoziční TOP 09. Mluvčí TOP 09 Martina Macková v pátek ČTK řekla, že takovou informaci nemá.

Zelienková odejde z poslaneckého klubu ANO, ale v žádném případě se nevzdá poslaneckého mandátu. „Tento postoj změním jen v případě, že mandát složí lidé zodpovědní za porušování stanov, morálního kodexu a potlačování vnitrostranické diskuse,“ dodala. Nadále chce podporovat vládní politiku v bodech, které jsou v souladu s původními myšlenkami ANO.

V současné Poslanecké sněmovně, která byla zvolena v říjnu 2013, nastalo už několik změn v poslaneckých klubech. Po rozkolu uvnitř hnutí Úsvit patří nyní sedm jeho bývalých členů včetně jeho zakladatele Tomia Okamury mezi nezařazené poslance. Klub ODS v lednu 2014 opustil bývalý místopředseda strany Jiří Pospíšil, který později odešel i ze sněmovny, neboť byl zvolen do Evropského parlamentu na kandidátce TOP 09. Letos v březnu sněmovní klub TOP 09 a Starostů vyloučil ze svých řad poslance Karla Turečka, který už dříve odešel ze strany TOP 09. Od dubna je Tureček členem klubu hnutí ANO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…