Neuvěřitelná dohra přešlapu BIS: Když se PL zeptaly, proč kontrarozvědka tleská protiklausovskému názoru novináře od Bakaly, toto se odehrálo

23.03.2020 16:58

Stává se nám to výjimečně. To odpověděl tiskový mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Ladislav Šticha, když se jej ParlamentníListy.cz zeptaly na víkendovou chybu v komunikaci české kontrarozvědky s veřejností. Během dalších dotazů začal zvyšovat hlas. Prohlásil, že s námi komunikovat nebude a nakonec práskl telefonem.

Neuvěřitelná dohra přešlapu BIS: Když se PL zeptaly, proč kontrarozvědka tleská protiklausovskému názoru novináře od Bakaly, toto se odehrálo
Foto: Repro BIS
Popisek: Logo BIS z klipu BIS

"Nestává se nám to často, ale jen výjimečně. Dnešní telefony jsou citlivé a stalo se to nejspíš při přejíždění stránky nahoru a dolu. Když jsme to zjistili, hned jsme vše napravili." To se ještě Ladislav Šticha z BIS choval jako běžný tiskový mluvčí. Pak ale nechal průchod svým názorům a hlavně emocím, což by se profesionálům stávat nemělo. Je to s podivem, protože právě on pracoval na pozici tiskového mluvčího už v několika institucích, například ve Vojenském zpravodajství anebo na ministerstvu zdravotnictví.

Lajk proti Klausovi

V podstatě šlo o banalitu. Podpora názoru proti Klausovi a jeho kritice Evropské unie. Nikdo by to neřešil, kdyby jeden z lajků na Twitteru nebyl od Bezpečnostní informační služby (BIS). Šlo o vyjádření politického názoru a někteří se nad tím v tomto kontextu i pozastavovali. Čtenář Parlamentních listů nám například napsal: „Jakou důvěru může mít český občan v organizaci, která se tímto jednoznačně zapojuje do politického názorového boje?“ Vždyť BIS má i na svých stránkách v rubrice ´Kdo jsme´ napsáno mimo jiné: "Jako instituce je přísně apolitická..."


Mluvčí BIS Ladislav Šticha.

O víkendu o tom Parlamentní listy zveřejnily článek s následným úvodem: "O bezvýznamnosti a bezcennosti Evropské unie. Mimo jiné i o tom hovořil exprezident Václav Klaus do Lidových novin, které z toho udělaly upoutávku na exkluzivní rozhovor. Naštvalo to novináře z Respektu Marka Švehlu, který se na Twitteru také vyjádřil: „Dávat si tyhle nebezpečné lži jako pouták na čtenáře, je vrchol ubohosti.“ Potud jde o běžnou názorovou výměnu. Nicméně Švehlův názor lajkovala i Bezpečnostní informační služba (BIS), která vše vysvětlila dosti nedůvěryhodně. Prý šlo o neopatrné listování v mobilním telefonu."

Rozzuřený Šticha

Anketa

Vadilo by vám, kdybyste kvůli koronaviru nemohli v létě cestovat do zahraničí?

82%
hlasovalo: 35611 lidí
V nynějším telefonickém rozhovoru si Šticha stále ještě klidně postěžoval na slova "dosti nedůvěryhodně" s tím, že je s článkem nespokojen. Další informace v článku nekritizoval, ale naopak sdělil: "Myslím si o Parlamentních listech své." Když se mu Parlamentní listy snažily vysvětlit, že něco jen tak lajknout listováním v telefonu jde dost těžce, a že ta podpora názoru byla na Twitteru BIS skoro celý den, začal zvyšovat hlas. "Nechci vám rozumět. Buď si nějak nastavíme vzájemnou komunikaci anebo spolu komunikovat nebudeme. Já s vámi komunikovat nebudu," rozzuřil se nakonec a prásknul telefonem.

Když se ho na portálu Studenta.cz loni zeptali, jaké činnosti jako mluvčí vykonává, odvětil: "Pokud řeknu jen namátkou, patří mezi ně například vyřizování dotazů a žádostí veřejnosti, monitoring tisku, komunikace s nejrůznějšími organizacemi a samozřejmě novináři, mám na starosti webové stránky a sociální sítě, věnuji se částečně marketingovým aktivitám, přednáším, podílím se na personálních akcích, na přípravě podkladů pro různá jednání." Pravda, komunikaci s kritickými novináři tam neuvedl. Na svých stránkách na LinkedIn má heslo: "Krizová komunikace už mě připravila o pár let života, ale mě to pořád nějak baví." Parlamentní listy si však zažily opak!

Nakonec je třeba zdůraznit, že ParlamentníListy.cz komunikovaly s jeho dlouholetým předchůdcem v BIS Janem Šubertem zcela bez problémů. Dokonce s ním v Parlamentních listech vyšel po domluvě s tehdejším ředitelem kontrarozvědky Jiřím Langem dlouhý rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…