Šéf BIS Koudelka: Kuberu jsem měl rád. Pozor, co říkáte Rusům. I veřejné informace jsou problém

09.03.2020 9:12

Ředitel BIS Michal Koudelka poskytl rozhovor serveru Aktuálně.cz. V něm se mimo jiné věnuje aktuálním hrozbám, vzpomíná také na zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS).

Šéf BIS Koudelka: Kuberu jsem měl rád. Pozor, co říkáte Rusům. I veřejné informace jsou problém
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Úvodem se Aktuálně.cz otázalo na kampaň, v níž společnost Home Credit nejbohatšího Čecha Petra Kellnera financovala vytvoření sítě lidí, kteří vylepšovali obraz komunistické Číny v Česku. „Ve srovnání s ruskými aktivitami tohoto typu jsou ty čínské daleko pozadu. Ale registrujeme je více a více. To je pravda. Metody Číny jsou opatrnější, pozvolnější, informace jsou ne tak tvrdě řečené. U ruských dezinformačních webů jsou fakta jednoznačně překrucována. Každý, kdo o tom přemýšlí, vidí, že je to nesmysl,“ uvedl Koudelka. 

Anketa

Je vám líto migrantů na řecko-turecké hranici?

3%
97%
hlasovalo: 13650 lidí

Vyjádřil se i k tomu, jak bylo vyhrožováno předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi, aby si rozmyslel svou návštěvu Tchaj-wanu. „Pana Kuberu jsem měl rád. Mluvil jsem s ním čtyři dny před smrtí, sám za mnou přišel. Dohodli jsme se na setkání 21. ledna a 20. ledna zemřel, takže se mě to dotklo osobně. Jakákoliv snaha zasahovat do zahraniční politiky Česka a ovlivňovat rozhodování českých politiků je naprosto, naprosto nepřijatelná. Jsem připraven udělat cokoliv, abych tomu zabránil,“ sdělil k celé věci Koudelka.

Poté se již věnoval Rusku a tomu, jak podle jeho slov probíhá na našem území klasičká špionáž, ale i získávání informací, které nejsou utajované. „Tím pádem není trestně postižitelné jejich předávání, ale pro ruské tajné služby jsou důležité,“ uvedl s tím, že tyto informace pomáhají vytvářet mozaiku dění v Česku

„Tyto informace Rusové získávají komunikací s politiky, s novináři nebo s byznysmeny. Vyptávají se jich na spoustu věcí, které tu mozaiku pomáhají vytvářet. Tomu se věnujeme. Chceme, aby si oprávnění adresáti uvědomili, že i při běžném hovoru mohou poskytovat informace, které zpravodajská služba může využít. Ať už hovoří o událostech, věcech týkajících se kolegů nebo jejich plánů do budoucna,“ varoval Koudelka. Zároveň však také podotkl, že v případě, že ruský zpravodajec překročí čáru, bez milosti a v tichosti je vyhoštěn. „V dnešní době ve špionáži nebo kontrašpionáži je vyhošťování krajní možností, ke které se příliš nepřistupuje. V kontrašpionáži jsou jiné cesty, ke kterým se přistupuje. Například konkrétní člověk opustí zemi v tichosti bez oficiálního vyhoštění. Ale v minulosti jsme přistupovali i k tvrdému vyhoštění ve stylu persona non grata, bylo-li to třeba a když jsme chtěli vyslat jasný vzkaz, že Rusové už šli přes čáru. A uděláme to znovu, pokud to bude třeba. Bez diskuse,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…