Neužívejte ivermektin, varuje lékař. Raději aspirin, ten má také docela pěkná data

24.03.2021 21:53

Lék na covid zatím neexistuje. Někteří lidé se dožadují experimentálních medikamentů bez schválení lékovými agenturami. Lidé by měli sáhnout po ověřených léčivech, ne po neschválených přípravcích, míní vedoucí lékař KARIM Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Martin Balík, podle kterého by ke snížení rizika závažného průběhu nemoci covid-19 mohly přispět i acylpyrin, aspirin či anopyrin. Podle něj by tento postup byl lepší než užívání ivermektinu, informují Lidovky.

Neužívejte ivermektin, varuje lékař. Raději aspirin, ten má také docela pěkná data
Foto: Repro Youtube DVTV
Popisek: Martin Balík z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN

Ukazují to data o léčbě pacientů. „Překvapuje mě, že se veřejnost neshání po acylpyrinu. My máme docela pěkná data, že až o polovinu může snížit překlopení do závažné formy koronaviru svým protizánětlivým efektem a protisrážlivým efektem v dávce třeba jedné tablety denně,“ uvedl Balík na středeční konferenci Univerzity Karlovy o roku s koronavirem. 
 
Podle Balíka je u ivermektinu „mechanismus účinku velice hypotetický“ a lékaři by mediálnímu tlaku na jeho podávání neměli podléhat. K léku má výhrady i primářka kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Bulovka Hana Roháčová, její pracoviště ho nepodává. Také praktici podle šéfa jejich sdružení Petra Šonky musejí čelit tlaku pacientů.
 
Původní zdroj ZDE.
 
Léky jako acylpyrin by se měly podle Balíka při covidových příznacích užívat ve vyšší dávce, než v jaké se berou preventivně při ischemických chorobách. Lékař zmínil velkou tabletu denně. Potřeba je také dostatek tekutin a vitamínů. Pokud pacient vidí, že se jeho stav zhoršuje, nemůže spát a hůř dýchá, měl by včas vyhledat lékaře. Může se tak zabránit závažnému průběhu nemoci.
 
Lékaři nemocným také podávají léky, které brání množení viru. Například remdesivir či favipiravir. Balík loni v polovině října uvedl, že podle něj remdesivir ochránil mnoho pacientů před nutností intenzivní péče. „Naše zkušenosti jsou takové, že při dodržení specifických indikačních podmínek lék funguje. Dokonce jsem přesvědčený, že mnoho pacientů ochránil před přechodem na intenzivní péči,“ uvedl.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…