Než Kubiceho zákon, raději nic! pronesl Tejc v ČT a přinesl vlastní verzi

21.04.2013 14:10

Vláda během následujících dní a týdnů bude jednat o legislativě připravované Ministerstvem vnitra, aktuálně zejména zákonu o státní službě a o politických stranách. Aktuální verzi Jana Kubiceho však kritizují jak nevládní organizace, tak řada poslanců včetně Jeronýma Tejce (ČSSD). Tomu nynější verze vadila natolik, že ministrovi v Otázkách Václava Moravce přinesl jedenáct let starý zákon upravený na dnešní poměry.

Než Kubiceho zákon, raději nic! pronesl Tejc v ČT a přinesl vlastní verzi
Foto: tan
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Přitom České republice stále chybí platný zákon o státní službě a státních úřednících. Ten, který připravila ještě Zemanova vláda v roce 2002, stále vlády a Parlament odkládají. Ministr vnitra Jan Kubice má ale za to, že vnitro musí vycházet především z usnesení vlády. Svůj návrh tak pokládá za ten pravý. „Návrh pokládám za dobrý a možný“, řekl v OVM s tím, že se asi s padesátkou připomínek nejde vypořádat, protože jdou mimo rámec zadání vlády.  

Projektový manažer Transparency International Radim Bureš má nejvíce obavy z toho, že se kvůli nynějšímu návrhu zastaví aktuální stav a nikdo již nepřijde s vylepšením. Zlepší se totiž jen velmi málo věcí, a to jen v nejnižších patrech. Klíčové problémy a velké zakázky zůstanou bez povšimnutí, myslí si. „Zásadní věci zákon nevyřeší,“ řekl u Moravce Bureš s tím, že by stálo za to se vrátit a znovu projít původní zákon z roku 2002.

Než tohle, raději nic

To nahrálo Jeronýmu Tejci, který se k Burešovi přidal s tím, že taky s aktuální podobou nesouhlasí. „Než tohle, tak raději nic,“ pronesl a vytáhl na stůl v černých deskách hotový zákon z roku 2002, který je podle slov Tejce upravený a adaptovaný na současné podmínky.

Je prý méně finančně náročnější a stanovuje jasná pravidla. Na rozdíl od vládního návrhu by se navíc neřídil chodem státní správy, tedy podle zákoníku práce. „Problém zákona je, že odmítá veřejnoprávní koncepci,“ podotkl Tejc s tím, že aktuální návrh je v rozporu s ústavou. „Jsme přesvědčeni, že zajišťujeme odpolitizaci a více povinností,“ dodal. Kubice tento zákon prý předá legislativnímu orgánu Ministerstva vnitra.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…