Než jsem stačil podat námitku, byla přestávka, odpovídá čtenáři Šincl

26.07.2014 16:59

Z PROFILŮ Sociálnědemokratický poslanec Ladislav Šincl na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz na žádost jednoho ze čtenářů vysvětloval, proč podal námitku proti výsledku hlasování až po přestávce a nikoliv vzápětí po hlasování o zákonu, kterým poslanci ve středu snížili spotřební daně na pohonné hmoty.

Než jsem stačil podat námitku, byla přestávka, odpovídá čtenáři Šincl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Šincl se hájí tím, že v době, kdy probíhalo hlasování o návrhu jeho stranického kolegy Milana Urbana, si jako zpravodaj sněmovního tisku 208 připravoval podklady. „Jako zpravodaj mám za úkol předložil srozumitelnou proceduru hlasování a tak jsem se snažil na toto komplikované hlasování o 23 různých pozměňovacích návrzích, které se často vzájemně vylučují, soustředit, abych zde neudělal chybu,“ tvrdí poslanec s tím, že v dané situaci paradoxně udělal chybu při hlasování týkajícího se „zelené nafty" a pozměňovacího návrhu Milana Urbana.

Jakmile zjistil, že na hlasovací listině je něco jiného, než jak chtěl hlasovat, tak chtěl podat námitku proti hlasování tak, jak mu to umožňuje zákon o jednacím řádu v § 76 odst. 5 a stanovisko Ústavního soudu č. 476/2002 Sb. V něm se mimo jiné píše, že každý poslanec má právo podat námitku proti výsledku hlasování v případě, že na hlasovací listině je jiný výsledek, než jaký byl jeho úmysl.

Mezi hlasováním a rozhodnutím o přestávce proběhlo několik desítek sekund

„Nicméně než jsem stihl podat námitku proti výsledku hlasování, požádal předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák, který má přednostní právo a musí mu být uděleno slovo, jakmile o to požádá, o přestávku. Předsedající PS mu ihned vyhověl a já jsem mohl podat svou námitku proti výsledku hlasování logicky až po přestávce,“ vysvětlil poslanec Šincl s tím, že mezi hlasováním o Urbanově pozměňovacím návrhu a rozhodnutím o přestávce proběhlo jen několik desítek sekund.

  • Celé znění otázky i odpovědi najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…