Nic není zadarmo, uvedla radní TOP 09 k placené Opencard

25.07.2012 10:50

Od 1. srpna dochází k zpoplatnění vydání a výměny Opencard. Podle radní TOP 08 nebylo možné kartu Pražana i nadále plně dotovat.

Nic není zadarmo, uvedla radní TOP 09 k placené Opencard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

"Vzhledem k tomu, že náklady na vydání jedné Opencard se pohybují okolo 110 – 120 korun, rozhodli jsme přistoupit k promítnutí těchto nákladů také do pořizovací ceny této karty. Dlouhodobě není možné, aby Magistrát hlavního města Prahy tuto kartu plně dotoval,“ řekla ke zpoplatnění výměny a vydání Opencard radní pro oblast IT Eva Vorlíčková.

Samotné náklady na kartu jsou dvojího typu. Jednak licence od společnosti Haguess stojí pro každou kartu 50 korun a dále výroba samotného plastového průkazu, která se pohybuje mezi 60 – 70 korunami. O zpoplatnění rozhodla Komise rady pro Opencard a ke schválení došlo v usnesení Rady v květnu tohoto roku. "Vím, že to pro občany není dobrá zpráva, ale když byla Opencard zcela zadarmo, pořizovali si jí i lidé, kteří reálně kartu nevyužívali. To potom zvyšovalo náklady na obsluhu celého systému a na to dopláceli především ti, kteří kartu využívají. Proto chápu tento poplatek jako určitou formu regulace,“ uzavřela radní Vorlíčková.

Karta vydaná od 1. srpna bude mít platnost na čtyři roky a poplatek 100 korun bude placen pouze při jejím vydání, eventuálně při nezbytné výměně z důvodu krádeže, ztráty či mechanického poškození.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…