Nízká volební účast zkreslila výsledky předvolebních odhadů

27.05.2014 18:12

Na rozdílu výsledků evropských voleb a předvolebních průzkumů podpory stran se podle analytiků, které dnes oslovila ČTK, podepsala hlavně rekordně nízká volební účast. Ředitel STEM Jan Tuček upozornil navíc na to, že jeho agentura poslední průzkum k eurovolbám zpracovávala měsíc před jejich konáním.

Nízká volební účast zkreslila výsledky předvolebních odhadů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

„Je za tím extrémně nízká volební účast, která byla prakticky poloviční v porovnání s deklarovanou," uvedl k rozdílům Jan Červenka z CVVM, který zpracovával průzkumy zjišťující voličské preference stran k evropským volbám. „Kvůli nízké volební účasti jsou výsledky voleb velmi subtilní a pár tisíc hlasů s procenty velmi zamává," podotkl Tuček.

Předvolební průzkumy STEM i CVVM dávaly naději na mnohem lepší výsledek vládnímu hnutí ANO a sociálním demokratům. Možnost, že by TOP 09 mohla skončit před ČSSD, nepředjímaly. Průzkum společností Herzmann a Data Collect zase podceňoval zisk lidovců a přecenil možnosti Úsvitu, přiznal Jan Herzmann. Svobodní se na rozdíl od skutečnosti přes pětiprocentní hranici nedostali ani v jednom z průzkumů.

Část rozdílu, hlavně pokud jde o podhodnocení výsledku mimoparlamentních stran v průzkumech CVVM, padá podle Červenky na vrub metody použité v průzkumu, tedy použití otevřené otázky bez nabídky kandidujících stran. „Hlavní problém je ale v té volební účasti a v tom, že my neumíme předem říct, jak velká část a kterých voličů k volbám přijde," uvedl Červenka.

Letos podle něj k eurovolbám přišli patrně hlavně ti voliči, pro které je EU z nějakého důvodu velmi významným tématem. Vydělali na tom zřejmě TOP 09 a Svobodní, zatímco pro voliče levicových stran i politicky neukotveného ANO nepředstavovaly eurovolby žádný zvláštní podnět k mobilizaci. „Proto tito voliči zůstali z velké části doma, ačkoli v průzkumech avizovali, že volit půjdou," dodal Červenka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…