No a co na to Jan Švejnar? Poskytl rozhovor v době, kdy DJT zrovna drtil Hillary

10.11.2016 13:35

Hillary Clintonová prohrála prezidentské volby, protože došlo ke vzpouře proti establishmentu, k tomu se připojil negativní sentiment vůči Clintonovým a Hillary samé. V rozhovoru pro server Respekt.cz, který proběhl během finálního sčítání volebních hlasů, to uvedl česko-americký ekonom z Columbia University v New Yorku Jan Švejnar.

No a co na to Jan Švejnar? Poskytl rozhovor v době, kdy DJT zrovna drtil Hillary
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Švejnar, kandidát na prezidenta

Přiznal, že sám volil Clintonovou, jako v podstatě celý New York. Na otázku, proč tak propadla, odpověděl: „Vidím to jako vzpouru proti establishmentu. Plus negativní sentiment vůči Clintonovým a Hillary samé. Obojí bylo nečekaně silné – a mnoha lidem nejspíš nakonec nestála za to, aby ji přišli podpořit. Bylo to vlastně vidět i ve státě New York: město bylo jednoznačně pro ni, ale ve vesnicích okolo byla ta podpora překvapivě slabá,“ uvedl Švejnar.

Celý text je ZDE

Podle něj nás nyní čeká velká míra nejistoty. „Trump je člověk, u kterého nevíme, jak se bude dál vyvíjet. Pro nás jako pro Českou republiku je velmi nebezpečné jeho laškování kolem NATO. Nevíme, jakou bude dělat politiku, ale spíš povede Ameriku k izolacionismu – tak jako před první nebo druhou světovou válkou. Taková nálada v USA už byla a on ji nyní znovu reprezentuje. To bude Evropu nutit, aby se postarala víc sama o sebe,“ myslí si.

Obává se, že Trump by jako prezident mohl rychle snížit vliv a roli Spojených států v NATO. To by prý spolu s evropskou váhavostí mohlo být povzbuzením pro Putinovy expanzionistické tendence.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…