No tohle: Obrázky zkrvaveného chlapečka ze Sýrie, nad kterými plakal celý svět, jsou prý falešné

23.08.2016 13:05

Čínská státní televize tvrdí, že obrázek zachráněného tříletého syrského chlapce Omrana Daqneeshe, který přežil letecký úder a jehož fotka obletěla celý svět, je propagandou Západu.

No tohle: Obrázky zkrvaveného chlapečka ze Sýrie, nad kterými plakal celý svět, jsou prý falešné
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

Fotografii tříletého syrského chlapce Omrana Daqneeshe v posledních dnech skutečně publikovala celá řada světových médií a Omran se tak stal po utopeném pětiletém Aylanu Kurdim dalším symbolem syrské občanské války. Malý Syřan přežil nálet ruských či syrských letadel na Aleppo, při kterém zemřel jeho bratr. Na fotografii i videu je vyobrazen celý zaprášený a zakrvavený, jak sedí na oranžovém sedadle. Podle Číňanů je však fotka zfalšována a je součástí propagandistické války Západu.

Celý text v angličtině je ZDE

Anketa

Vadila vám akce Martina Konvičky na Staroměstském náměstí?

13%
87%
hlasovalo: 2688 lidí

„Kritici se domnívají, že video je součástí propagandistické války, jejímž cílem je vytvořit důvod, aby se mohly západní země ještě více zapojit do syrského konfliktu. Záchranáři nevyvíjeli žádnou velkou snahu pro jeho záchranu, ale místo toho rychle zapnuli kameru,“ je konstatováno v reportáži čínské televize k celé kauze s tím, že nezávislost a objektivita organizace Syria Civil Defense coby autora fotografie a videa je značně diskutabilní.

„Syria Civil Defense je zdánlivě uskupení složené ze syrských dobrovolníků, ale ve skutečnosti je řízena organizací Crisis Rescue, kterou založil vojenský představitel Velké Británie,“ konstatovala čínská státní televize, která však není jediná, kdo pravost fotografie zpochybňuje. Podobné dohady se vedly i po zveřejnění fotografie utopeného syrského chlapce Aylana Kurdiho. S jeho tělem mělo být údajně po vyvržení na pláži manipulováno fotografy tak, aby bylo docíleno co nejlepšího záběru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…