Nora Fridrichová v akci. Posměch odpůrcům sňatků gayů a leseb. A nebyla v tom sama, pomohli kolegové

02.05.2021 8:30 | Ze sítí

Sněmovna poslala ve čtvrtek do druhého čtení sňatky homosexuálů i návrh na ústavní zakotvení svazku muže a ženy. Někteří poslanci během jadrné debaty proti svatbám pro gaye a lesby vystoupili velmi ostře. Zákon přišli na Malostranské náměstí toho dne podpořit zástupci hnutí leseb a gayů pod vedením organizace Jsme fér. Ze strany novinářů z veřejnoprávní televize ještě před samotným hlasováním zazníval výsměch těm, kteří varovali před totální destrukcí pojmu manželství. A nenechaly na sebe čekat ani reakce na sociálních sítích. Trochu překvapivě se do věci vložili třeba redaktoři ČT.

Nora Fridrichová v akci. Posměch odpůrcům sňatků gayů a leseb. A nebyla v tom sama, pomohli kolegové
Foto: Repro Facebook
Popisek: Moderátorka 168 hodin Nora Fridrichová v debatě o nezávislosti ČT

Mezi kritiky navrhovaného uzákonění manželství stejnopohlavních párů byli poslanci KDU-ČSL nebo předseda SPD Tomio Okamura. „Manželství je prostě svazek muže a ženy,“ konstatoval šéf SPD s tím, že tato záležitost jen rozděluje společnost. Prohlásil, že jde o „spor mezi zdravým rozumem a pseudoliberálním nihilismem“.

Anketa

Z jaké tajné služby máte největší respekt?

1%
3%
21%
3%
72%
hlasovalo: 8650 lidí
Odmítl také, aby se párům stejného pohlaví umožnilo adoptovat děti z dětských domovů. „Kdyby mě jako malého kluka, který se nemůže bránit a nikdo neposlouchá jeho názor, adoptoval stejnopohlavní pár, tak radši skočím z okna,“ prohlásil Okamura, který tím na sebe v posledních dnech strhl velkou pozornost a čelí ostré kritice především z řad homosexuálů.

Mezitím co poslanci jednali o manželství homosexuálů, v Praze demonstrovali příznivci tohoto zákona. Současně na sociálních sítích nepřímo vyjadřovali podporu homosexuálům někteří novináři. Vesměs se vysmáli obavám poslanců, kteří proti sňatkům stejnopohlavních párů vystupovali. A vtipkovali, že jim homosexuálové jdou zničit jejich tradiční rodiny.

Názor, že se Česká televize snaží odstranit předsudky většinové populace, v české společnosti postupem času sílí. To v daném tématu potvrdila novinářka České televize Nora Fridrichová.

Při sledování sněmovní debaty si rýpla do poslanců, kteří o správnosti manželství pro všechny horečně diskutovali: „Upozornění poslancům a všem jejich tradičním rodinám. Kolem Sněmovny krouží homosexualisti, aby je zničili,“ napsala televizní novinářka.

Nadneseným způsobem komentoval situaci i její kolega, zpravodaj České televize Jakub Szántó. „Od rána se bojím vystrčit hlavu ze dveří kvůli těm stejnopohlavním hordám, co se chystají rozvrátit moje manželství. Snad ten dnešek přežijem,“ napsal s notnou dávkou ironie.

Do třetice pak stejnou rétoriku zvolil i Petr Honzejk z Hospodářských novin. Také jemu přijdou obavy z manželství homosexuálů směšné. „Sněmovna bude hlasovat o manželství pro všechny. V kuloárech už obchází strašidlo homosexuála, který poslancům přišel rozvrátit jejich tradiční rodiny,“ uvedl.

K tomu později doplnil: „Manželství pro všechny nic nerozvrací. Na rozvrat si tradiční rodiny stačí samy, jak prokazují trudné příběhy poslanců – odpůrců homosexuálních sňatků. Ty nikomu neublíží, statisícům lidí pomohou ke štěstí, není rozumný důvod je blokovat.“

 

 

Novely, které mají umožnit soužití stejnopohlavních párů, jsou teprve v prvním čtení – a půjdou do druhého. Ustály hlasování o návrhu na zamítnutí a jdou do výborů.

Úvodní debatu o předlohách, jež se týkají manželství, zahájila Sněmovna před třemi lety v listopadu. Pak se k diskusi vrátila ještě předloni v březnu. Následné snahy o pokračování projednávání těchto poslaneckých novel nebyly úspěšné.

Neuspěly ani snahy zamítnout lidoveckou novelu Listiny základních práv a svobod. Podle představ KDU-ČSL by do ústavního pořádku České republiky měla přibýt formulace, že je manželství výhradně „svazek muže a ženy“. I tento návrh jde nyní do výborů. Ani v jednom případě není jasné, zda se poslancům podaří projednat je do konce volebního období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…