Nora Fridrichová včera na ČT svlékla Jaromíra Soukupa a užila si to

21.01.2019 7:34

Rivalita mezi TV Barrandov, reprezentovanou její tváří a majitelem Jaromírem Soukupem, a Českou televizí je známá již dlouho. Nyní Jaromír Soukup přilil olej do ohně, když veřejně prohlásil, že se chystá do politiky a zakládá List Jaromíra Soukupa. Ale ČT se v pořadu 168 hodin zaměřila na roli, ve které je už dlouho, totiž roli podnikatele. Podle reportáže mají Soukupovy společnosti velké dluhy a jsou dlouhodobě ve ztrátě. Padla i slova o insolvenci.

Nora Fridrichová včera na ČT svlékla Jaromíra Soukupa a užila si to
Foto: Repro ČT
Popisek: Dluhy jaromíra Soukupa v 168 hodinách s Norou Fridrichovou

„Mohl by se tak jmenovat další z pořadů Jaromíra Soukupa na TV Barrandov, ve skutečnosti jde o finanční kondici jeho firem,“ vysvětlila Nora Fridrichová úvodní titulek – Dluhy Jaromíra Soukupa. Nezapomněla zmínit rozhodnutí podnikatele a televizní osobnosti vstoupit do politiky, ani to, že má Jaromír Soukup již 11 pořadů.

Anketa

Chcete, aby vláda Andreje Babiše dovládla až do konce volebního období?

89%
11%
hlasovalo: 13736 lidí

Po záběru ze Soukupových Mých zpráv, kde moderátor definoval své hnutí jako takové, které „brání české národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy“. Politolog Daniel Kunštát z institutu CEVRO jeho rozhodnutí označil za pikantní se slovy, že politický podnikatel bude bojovat proti oligarchům. Podle něj by se dal Soukup označit za oligarchu také.

Dle obchodního rejstříku figuruje Jaromír Soukup v Čechách a na Slovensku v celkem 39 společnostech, v drtivé většině je majoritním vlastníkem. Jak si jeho společnosti vedou, analyzoval děkan Fakulty financí a účetnictví na VŠE, Ladislav Mejzlík. Hlavních firem je podle něj 4 až 10. „Celá situace je různá a liší se docela zásadně. Ale zásadním a jedním jmenovatelem je to, že jsou významně zadlužené,“ sdělil na kameru děkan. Například vydavatelství Empresa Media a. s. mělo podle výkazů ztrátu dlouhodobě, což prý potvrdila i společnost Deloitte, která ve společnosti provedla audit.

Repro ČT

,

Anketa

Zvažujete, že budete volit Jaromíra Soukupa?

65%
hlasovalo: 24812 lidí

Společnost je podle reportáže velmi zadlužená, dluhy činí přes 887 000 000 Kč. Jedním z těch, kdo vydavatelství Empresa Media půjčil, je i společnost z čínské skupiny CEFC. „V nejhorší kondici se zdá být společnost Barrandov – Televizní studio a. s., která provozuje televizi Barrandov,“ zaznělo dále v reportáži. Informace však ČT čerpala ze závěrky z roku 2016, protože ta za rok 2017 není, i když to tak ukládá zákon, k dispozici. Dluhy Barrandova jsou podle reportáže vyšší než 1,1 miliardy korun a prý už převýšily hodnotu majetku společnosti, což je jednou z definujících charakteristik pro společnost v úpadku. Další společnost, na kterou se Nora Fridrichová zaměřila, byla Médea Group, se závazky v hodnotě více než dvě miliardy korun. Ale tato společnost je podle reportáže alespoň zisková.

Repro ČT

Ale řada závazků je podle děkana z VŠE po splatnosti, a to dlouhou dobu. Majitelé pohledávek sice potvrdili jejich existenci, ale vyjadřovat se pro ČT nechtěli. Vyjádření neposkytl ani Jaromír Soukup.

Po analýze financí Soukupových podniků přišla řada opět na politiku. ČT pustila záběry z Arény Jaromíra Soukupa, kde prohlašuje, že kandidovat na žádný úřad nebude, když postarší dáma v publiku řekne, že Soukup chyběl v prezidentském závodě. Do jakých voleb bude kandidovat Soukup, podle ČT ještě neřekl. Ale podle politologa Kunštáta z CEVRO bude Soukup cílit na stejné skupiny jako Tomio Okamura a Andrej Babiš. „Na voliče, kdybychom to měli nějakým způsobem zobecnit, kteří například v prezidentské volbě podporovali Miloše Zemana.“ A na rozdíl od jiných politiků na to má podle Fridrichové svou vlastní televizi a 11 pořadů.

Celý pořad ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…