Norové se pokusili sepsat pro ČR nový zákon o ochraně dětí. A dali na to miliony

12.04.2016 15:19

Norové se pokusili sepsat Česku nový zákon o ochraně dětí a věnovali na to prostřednictvím jednoho projektu nevídanou sumu, píše server faktors.tyden.cz.

Norové se pokusili sepsat pro ČR nový zákon o ochraně dětí. A dali na to miliony
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Server nejprve připomíná, že během let 2009 až 2014 přitekly do řady českých institucí z takzvaných Norských fondů více než tři miliardy korun.

A vysvětluje také, že oficiálním cílem těchto subvencí je snižování sociálních a ekonomických rozdílů. Ve skutečnosti prý jde ale o jakési výkupné za to, že Norsko nevstoupilo do EU, ale čerpá výhody ze zapojení do hospodářského prostoru.

Hlavním koordinátorem Norských fondů v Česku je ministerstvo financí, které také spravuje programy ve spolupráci s příslušnými ministerstvy. Do administrace šesti programů jsou ale zapojeny také vládní instituce z Norska. Celá řada norských institucí pak spolupracuje přímo s českými partnery na úrovni projektů i doplňkových aktivit. „Jinými slovy – Norové se přímo podílejí na programech, které mají za úkol zlepšovat sociální politiku v Česku. Titíž Norové, kteří od roku 2014 figurují v kauze dětí Michalákových a jejich odebrání matce Evě sociálním úřadem Barnevern,“ podotýká server.

  • Celý text je ZDE

Upozorňuje, že kvůli kauze dětí Michalákových jsou vzájemné vztahy Česka a Norska na bodu mrazu. Na druhou stranu z Norska putují štědré dotace na rozvoj českého sociálního systému a neziskových organizací. „Že by snad z vděčnosti za tyto nemalé částky nechtěly některé instituce, mezi nimi ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Michaelou Marksovou, dělat Norům v souvislosti s Michalákovými zle a chovaly se k nim podle řady kritických hlasů neobvykle vstřícně?“ ptá se server.

A upozornil, že Norové poslali 27 721 198 korun na projekt s názvem „Kodifikace právní úpravy podpory rodin, náhradní rodinné péče a systému péče o ohrožené děti“. Konečný příjemce od projektu později ustoupil, přesto je zřejmé, že Norové se pokusili sepsat Česku nový zákon o ochraně dětí a věnovali na to prostřednictvím jednoho projektu nevídanou sumu.

Popis projektu zní takto: „V úzké spolupráci s Bufdir (nejvyšší orgán sociálně-právní ochrany dětí v Norsku), nezávislými experty a odbornými pracovišti v ČR bude připraven věcný záměr a následně i paragrafované znění nového zákona. Legislativní návrhy vytvoří v rámci své gesce MPSV, projekt zahrne vytvoření oponentur a konzultace s odborníky, kulaté stoly s mezinárodní účastí (v ČR a Norsku), studijní cesty a prezentace příkladů dobré praxe.“

Náměstkyně nic neví o norském systému péče o dítě?

Podle serveru jsou na tom zvláštní dvě věci. Zaprvé vyjádření náměstkyně MPSV Zuzany Jentschke Stocklové, která v pořadu Pro a proti na Českém rozhlase prohlásila, že neví, co je to norský systém péče o dítě. „Možná by o tom něco vědět měla, když ve spolupráci s Nory mělo její ministerstvo takový systém uzákonit,“ poznamenává server. Druhou zvláštností je, že toto původní znění projektu viselo na webových stránkách MPSV jen do doby, než v této věci vznesla v Poslanecké sněmovně interpelaci poslankyně Jitka Chalánková. Původní text pak byl z webu Právo na dětství smazán.

„Na jaře 2015, kdy sílila kritika Norska za postup ve věci dětí Michalákových, tato informace z webu ministerstva zmizela. Tuším, že to bylo současně v době, kdy s Bufdir odjel vyjednávat ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Což byla naprosto absurdní situace,“ uvedla Chalánková.

„Ano, vyjednávali jsme s Nory ohledně nejasného postupu jejich sociálky a mezitím jsme se tu s pomocí norských peněz chystali uzákonit něco podobného. Varianta, že by ministryně Marksová nebo její podřízení skutečně neměli ponětí o tom, jak to v Norsku funguje, je krajně nepravděpodobná,“ podotýká k tomu server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…