Norský novinář promlouvá: Mnozí Norové kritizují Barnevernet, jenže...

13.01.2016 18:32

Norský publicista žijící v Česku Ingmar Brena ve středeční Kauze dne na Rádiu Impuls promluvil o fungování úřadu Barnevernet, který se v posledních letech neslavně vyznamenal odebíráním dětí cizinců. Prozradil mimo jiné, že čeští rodiče jsou ve výchově přísnější a on sám to schvaluje.

Norský novinář promlouvá: Mnozí Norové kritizují  Barnevernet, jenže...
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

„Barnevernet tvrdí, že k odebírání dětí dochází jen v krajních případech a je to poslední možnost. Ve čtvrtině případů šlo o děti žijící v Norsku,“ prozradil. „Pracovníci instituce se zodpovídají úřadu, který lze přirovnat k českému hejtmanství,“ doplnil publicista.

Některým Norům se postup úřadu nelíbí, ale bojí se ozvat, aby nebyli obviněni z toho, že porušují nepsaná pravidla. Okolí by se k nim pak chovalo podstatně chladněji. Rodičům se například nelíbí, že podnět na Barnevernet mohou podat např. trenér nebo učitel a v některých případech může být této možnosti zneužito.

V Norsku je to zkrátka tak, že se dodržují určité konvence, a pokud je někdo porušuje, je vyloučen z komunity. V radikálních případech může zasahovat i Barnevernet. Mnozí norští rodiče se prý chovají ke svým dětem velmi měkce. České rodiny jsou přísnější. U nás se uplatňují drobné fyzické tresty a podle hosta je to správné. „Nic se nemá přehánět, ale někdy není zbytí,“ vyjádřil svůj názor host. Norské děti mívají pocit, že si mohou dovolit téměř všechno.

Ale pozor, na druhé straně existuje v Norsku pravidlo, že se dětem dávají sladkosti jen v sobotu. A mnozí rodiče to dodržují. V České republice se žádný takový zvyk nectí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…