Nová čísla: ANO první, ale klesá. ODS se probouzí a zbytek beze změn

22.05.2015 10:26

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly nyní, uspělo by šest politických subjektů. Úsvit přímé demokracie by na poslanecké mandáty nedosáhl. Největší podpoře voličů se v současné době těší hnutí ANO 2011, které dělí od druhé ČSSD více než šest procent v preferencích. Taková jsou poslední čísla agentury Phoenix.

Nová čísla: ANO první, ale klesá. ODS se probouzí a zbytek beze změn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslava 1. máje v podání Hnutí ANO na náplavce v pražské Tróji

Pokud by TOP 09 kandidovala bez partnerského hnutí STAN, získala by méně preferencí než ODS. Květnové preference ukazují, že došlo k poklesu preferencí všech vládních stran, naopak mírný růst preferencí zaznamenávají všechny opoziční strany.

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by v květnu pravděpodobně překročilo šest politických stran a hnutí, tedy o jednu méně než v předčasných volbách v říjnu 2013. Zároveň by se jejich pořadí oproti posledním sněmovním volbám změnilo.

  • celý výzkum ZDE

Nejlepší změřený výsledek má hnutí ANO 2011, a to 24,4 procenta (ve volbách 2013 získalo 18,65 procenta). Udržuje si více než šestiprocentní náskok na sněmovního vítěze z roku 2013 – ČSSD. Dlouhodobé měření však prokazuje, že se ANO 2011 dostalo na svá preferenční maxima a zažívá mírný pokles.

Z aktuálního výzkumu Phoenixu rovněž vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se v květnu letošního roku zúčastnilo 55,5 procenta oprávněných voličů (voličská účast v předčasných volbách 2013 byla 59,48 procenta). Za pozornost stojí 13,5 procenta respondentů, kteří se nedokáží rozhodnout, komu by dali svůj hlas a zvolili si raději odpověď “nevím”. Jejich počet oproti předchozím měřením dále narůstá.

Průzkum probíhal v dubnu letošního roku na vzorku necelé tisícovky dotázaných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…