Nová verze portálu veřejné správy stále čeká na spuštění

08.07.2018 16:35

Nová verze elektronického portálu veřejné správy, který by měl nabídnout lidem vyřízení čtyř desítek služeb státu bez nutnosti navštívit úřad, měla být dnes spuštěna. Příslušný web ve 14:00 nabízel ovšem stále pouze pilotní provoz nového konceptu, který je spíše informační. O výpisy z rejstříků tak lidé mohli nadále žádat pomocí datové schránky.

Nová verze portálu veřejné správy stále čeká na spuštění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Portál by měl podle dřívějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) nabídnout lidem vyřízení 37 služeb státu přes internet. Patřit by k nim měly informace o vyřizování žádosti o dávku nemocenského pojištění a další sociální služby nebo přístup k elektronickému receptu.

Lidé by si prostřednictvím portálu měli vyřídit například potvrzení o bezdlužnosti, výpis z rejstříku trestů nebo výpis z bodového hodnocení řidiče. Potřebovat k tomu ale budou občanský průkaz s čipem, o který mohli úřady požádat od začátku července. Nově mohou e-občanku získat už do 24 hodin, ale za poplatek 1 000 korun. Výměna průkazu kvůli ukončení platnosti těch původních je v rámci standardních 30 dnů bezplatná.

K aktivaci čipu bude třeba podobně jako u platební karty či mobilního telefonu zadat čtyřmístný až desetimístný identifikační osobní kód (obdoba PIN) a také deblokační osobní kód (obdoba PUK). K využívání e-občanky pro komunikaci s elektronickým portálem z domova si lidé budou muset pořídit čtečku čipových karet, pokud ji už nemají zabudovanou ve svých počítačích. Získají ji ve většině obchodů s elektronikou, její cena začíná zhruba na 190 korunách. Navíc si budou muset stáhnout aplikaci e-občanky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…