Novinář Respektu: Kalouska se nebojím, není mstivý. Diváci mu věří

09.07.2012 22:11

Podle ministra financí Miroslava Kalouska je týdeník Respekt nástrojem manipulací a policejních provokací. Redaktor Respektu Ondřej Kundra přinesl naopak informaci, podle níž ministr Kalousek nejen, že telefonoval vyšetřovateli kauzy CASA, jeho člověk se navíc údajně snažil přesvědčit šéfy protikorupční jednotky, aby případ nákupu armádních letounů, ve kterém je obviněna i exministryně obrany a poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová, poslali k ledu.

Novinář Respektu: Kalouska se nebojím, není mstivý. Diváci mu věří
Foto: archiv OK
Popisek: Novinář časopisu Respekt Ondřej Kundra

O své pravdě přesvědči novinář skoro 90 procent diváků Hyde Parku. Podle Kundry je v kauza CASA podstatné především to, že obchod by nevýhodný pro český stát. „Ta zakázka byla předražená a ministryně Parkanová v ní evidentně nebyla tou nejdůležitější osobou,“ upozorňuje Ondřej Kundra.

Investigativnímu redaktorovi přijde především podezřelé, jak se zakázky na ministerstvu obrany dojednávaly. „Ministryně Parkanová zastřešovala všechny problematické zakázky, ale vždy to dojednávali jiní lidé. Například pan Dalík nikdy neměl žádnou oficiální funkci, přesto se všech sporných jednání účastnil. To nahrává jen tomu, že ty obchody byly podezřelé a nekontrolované,“ upozorňuje v ČT Kundra.

Parkanová může policii dát důležité svědectví, upozorňuje Kundra

Podle něj je exministryně Parkanová pro policii důležitá jednak proto, že nepostupovala s péčí řádného hospodáře, jednak může mít celou řadu pro policii cenných informací. Na jejich základě se pak policisté mohou dostat až k těm klíčovým lidem, kteří obchody a la CASA dojednávali.

„Tohle je od Miroslava Kalouska od časů Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka nejrazantnější zásah do šetření policie v Česku. Nemáme k dispozici žádná průkazná fakta, proč se do toho ministr financí tolik angažuje,“ odmítá spekulovat Kundra. Přiznává však, že razance, s jakou se Miroslav Kalousek do případu pustil, je zarážející.

Estébácké manýry nechám prošetřit, varuje Kalousek

Prohlášení ministra Kalouska, které pořadu zaslal, je přitom také dost expresivní. „Týdeník Respekt je (ať vědomě či nevědomě) nástrojem manipulací a policejních provokací. Nehodlám toto chování tolerovat a nedovolím, aby tyto ‚estébácké manýry‘ byly zameteny pod koberec. K prověření dnešní skandální dezinformace, stejně tak jako lží o mém údajném vyhrožování vyšetřovateli případu CASA, jsem dnes podal podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů. Jsem si jist, že nezávislá instituce můj podnět vyšetří poměrně rychle, protože zveřejněné lži jsou absurdní a lež má krátké nohy.“

"Já se odvety Miroslava Kalouska nebojím. Nedomnívám se, že by ministr Kalousek byl mstivý člověk,“ zůstává v klidu Kundra. Očekává, že k prošetření skutečně dojde, ale nijak se jej neobává.

Kalouskovi podle novináře tečou nervy

Zajímavé pro něj spíš je, jak Miroslav Kalousek kolem případu mlží. „Ministr financí volal vyšetřovateli Mazánkovi, ten mu to nevzal, tak policistovi Kalousek poslal SMS, ať se ozve. Policista volal zpět, a teď Miroslav Kalousek říká, že policista volal vlastně jemu, ne on policistovi,“ pousmívá se Kundra.

Podle něj by samozřejmě v celé kauze bylo nejlepší, kdyby ať už policista, nebo ministr, zveřejnili záznam hovoru, má-li ho někdo z nich. O tom, že by si Miroslav Kalousek dovolil říct vyšetřovateli, že u policie skončil, přitom Kundra moc pochybností nemá. „I když je  ministr financí Kalousek chladný kalkulátor, tak v případě CASA ujíždí, takže není vyloučeno, že policistovi skutečně mohl říct, že skončil. Ti, co ho znají, tak ví, že v případě rozhovorů, o nichž ví, že nebudu zveřejněny, nemá daleko k hodně expresivním výrazům,“ dodává Kundra.

Politici si myslí, že by jim justice měla být podřízená, míní Kundra

Podle něj je celá kauza symptomem skutečnosti, že řada politiků si myslí, že by jim justice měla být podřízena. „Nejsilněji to razí prezident Klaus. Pan ministr Kalousek jde v jeho šlépějích. Kauza ohledně odvolání Jiřího Pospíšila to jen dokresluje,“ myslí si Kundra.

Podle redaktora Respektu se může skutečně ukázat, že policisté chybovali, ale mělo by se tak ukázat až před soudem.S tím souhlasí i diváci na Facebooku. „Jedině soud může rozhodnout, i kdyby se Kalousek stavěl třeba na hlavu,“ píší fanoušci pořadu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…