Novinář Soukup po zjištění, že „mrtvý“ ruský opozičník Babčenko není mrtvý: Tu smrt museli inscenovat, aby zjistili, jak ho Rusové chtějí zavraždit

30.05.2018 21:15

Na pozadí údajné vraždy ruského novináře Arkadije Babčenka, který svou smrt nakonec jen předstíral, stojí operace ukrajinské tajné služby SBU. Podle jejího šéfa bezpečnostní služba měla informace o plánovaném útoku na novináře, který podle ní nařídily ruské tajné služby. Tato akce prý Babčenkovi zachránila život. „Tajná služba SBU tvrdí, že má desítky hodin odposlechů či záběrů ze skrytých kamer,“ říká redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup, který její vyjádření sledoval na dnešní tiskové konferenci.

Novinář Soukup po zjištění, že „mrtvý“ ruský opozičník Babčenko není mrtvý: Tu smrt museli inscenovat, aby zjistili, jak ho Rusové chtějí zavraždit
Foto: archív autora
Popisek: SBU

Novinář Babčenko už vystoupil před televizní kamery a v přímém televizním přenosu děkoval ukrajinským úřadům za záchranu života. Novinář Soukup v ČT tlumočil informace, které na tiskové konferenci podaly ukrajinské úřady, včetně šéfa tajné služby SBU. „Oni se zhruba před měsícem dozvěděli, že přišla zakázka na vraždu novináře, a od té doby se proto celou situaci snažili sledovat,“ uvedl.

„To zinscenování vraždy bylo potřeba kvůli tomu, aby byly zajištěny důkazy o tom, jak se za tu vraždu se strany objednavatele platí,“ vysvětloval novinář a dodal, že dotyčný člověk měl být dnes v pozdějších odpoledních hodinách údajně zatčen, a proto se již mohla celá věc zveřejnit.

Zatím tisková konference stále probíhá a podle Soukupových informací ještě nebylo řečeno, jaké přesně důkazy ukrajinské úřady mají, aby dokázaly, že vražda měla být skutečně nařízena ruskými tajnými službami. „Zatím si na zveřejnění musíme ještě počkat. Ale oni tvrdí, že mají desítky hodin odposlechů, záznamů ze skrytých kamer. Uvidíme po zveřejnění celého případu,“ doplnil.

Kde poslední hodiny ruský novinář Babčenko pobýval, nezkonkretizoval, pouze sdělil, že byl na bezpečném místě. „Co se týče jeho dalších perspektiv na Ukrajině, tak těžko říci, co bude následovat. Myslím, že ho to ale nijak zvášť v jeho práci neomezí,“ míní Soukup a dodal, že je však pravda, že kdyby byl člověk na jeho místě, tak by asi zvažoval přemístění úplně někam jinam.

„Je zjevné, že i přes nynější úspěch ukrajinské tajné služby už vyvolává mnoho otázek, že někdo může být takovýmhle způsobem ohrožen a není problém najít člověka, který je ochoten někoho nájemně zavraždit,“ zdůraznil.

Součástí toho, co se v posledních hodinách dělo, byla také fotografie, na které měl být údajně novinář Arkadij Babčenko, jak leží v předsíni svého bytu mrtvý v kaluži krve. Ukrajinské úřady se na tiskové konferenci prý k fotografii nevyjadřovaly, a nepotvrdily tak, že šlo o součást plánu tajné služby. „Ta fotografie se objevila už včera v noci. Tak to vypadalo trochu zvláštně, protože podle zpráv ho měla objevit manželka a hned volat záchranku, ne ho fotit,“ upřesnil Soukup, že další informace zatím nemá.

Co se týká celé záležitosti ve smyslu ještě většího vyostření rusko-ukrajinských vztahů, není podle Soukupa už ani co vlastně vyostřovat. „Předpokládám, že Moskva vystoupí s tím, že oni něco takového tušili a že to byla provokace ukrajinských tajných služeb,“ řekl na závěr a připomněl, že uslyšíme zkrátka to, co Rusko v takových případech říká pokaždé.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

14:35 Poslední „šleh“ zesnulého Miroslava Macka odnesla Černochová

Nejen jeden ze zakladatelů české pravice, ale také dlouholetý břitký glosátor politického dění. I to…