Novinářka Procházková chce mít z nového pána Hradu sevřený žaludek

17.03.2012 11:56

Občané si budou poprvé volit svého prezidenta sami. Už teď je jasné, že prezident se nezavděčí všem. „Měl by být vlastenec. Měl by hlídat zájmy naší země. Udržet kritický postoj vůči EU,“ přeje si Milan Knížák, bývalý šéf Národní galerie. „Hlavním úkolem nástupce bude vytvořit z Česka respektovaného partnera pro evropské sousedy a chovat se vůči ostatním členů EU přátelsky,“ představuje si zase podnikatel Andrej Babiš.

Novinářka Procházková chce mít z nového pána Hradu sevřený žaludek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

„Chci, aby se mi podlomily nohy a sevřel žaludek, až ho budu žádat o rozhovor. Potřebuji, abych se prezidentem mohla chlubit před svými zahraničními kolegy, kteří se mi teď spíše pošklebují,“ popsala svého ideálního prezidenta novinářka Petra Procházková v anketě Lidových novin. A kdo tyto požadavky splňuje? „Madeline Albrightová nebo Eliška Wágnerová. Myslím, že nastal čas žen prezidentek,“ odpověděla.

Na prezidenta měl původně kandidovat šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský. Nakonec si to ale rozmyslel. „Při výkonu svěřené funkce by měl spolupracovat s ostatními ústavními orgány naší země a usilovat o jejich koordinaci tak, aby nevznikaly zbytečné rozpory mezi nimi. V oblasti zahraniční politiky by měl podporovat integrační snahy v rámci Evropské unie,“ zmínil své představy Rychetský.

Klaus u akademiků nebodoval

Podle děkana Fakulty architektury ČVUT Zdeňka Zavřela by měl být budoucí prezident kombinací Tůmy, Formana, Drábové a Jágra. „Já sám takového prezidenta neznám,“ uznal Zavřel a současného prezidenta hodnotí dvě a půl body z deseti. Václava Klause nemají akademici příliš v lásce. Místopředseda Rady vysokých škol Jiří Zlatuška mu dal nulu.

Zato u sportovců sklízí úspěch. Barbora Špotáková ho ohodnotila osmi body stejně jako žokej Josef Váňa a boxer Lukáš Konečný mu dal devítku. „Mým přáním je Miloš Zeman,“ vyjádřil se k volbě Konečný. Váňa by hlasoval pro Dominika Haška.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…