Noviny: Klausova amnestie zastaví trestní stíhání osob, které poškodily 50 tisíc lidí

23.04.2014 9:03

Amnestie bývalého prezidenta Václava Klause zastaví stíhání v případu, v němž figuruje vůbec nejvyšší počet poškozených, téměř padesát tisíc. Informuje o tom dnešní Právo s tím, že existuje řada indicií, že na tomto případu pracoval též Michal P., který byl nalezen loni v prosinci v Norsku zbitý a sexuálně zneužitý.

Noviny: Klausova amnestie zastaví trestní stíhání osob, které poškodily 50 tisíc lidí
Foto: VŠO
Popisek: Václav Klaus na Vysoké škole obchodní v Praze

Podle deníku byli v této kauze z 90. let obviněni představitelé společností ze skupiny Delta Jan Hataš, Pavel Harant, Jaroslav Šmíd a Olga Hůlová. Podle spisu vytvořili skupinu propojených firem, mezi něž patřily například Delta Broker nebo D-Korekt, a nabízeli zájemcům vysoké zhodnocení vložených peněz či cenných papírů. Podle mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové přitom věděli, že nebudou schopni nabízené zhodnocení realizovat.

I kvůli velkému množství poškozených policie tuto kauzu rozdělila. Menší část, která zahrnovala 1573 poškozených s celkovou škodou 64 milionů, předali žalobci soudu 12. prosince 2012. Jenže do toho přišla Klausova amnestie nařizující trestní stíhání delší než osm let se sazbou do deseti let vězení zastavit, k čemuž došlo loni 17. ledna.

Podle Zenklové stejný osud čeká i zbylou část kauzy, v níž figuruje asi 49 tisíc poškozených. Jak velká škoda jim vznikla, není prý dosud vyčísleno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…