Noviny: Lidé jako Stanislav Gross budou mít problém. Chystá se na to zákon

16.06.2014 7:08

Připravovaná novela zákona o vysokých školách počítá s možností odebírat pochybně získané vysokoškolské tituly. Umožnila by přezkumné řízení u státních zkoušek, klasifikačních prací nebo i problematických docentur. Tím by univerzity získaly zbraň proti nepoctivcům, píší Lidové noviny.

Noviny: Lidé jako Stanislav Gross budou mít problém. Chystá se na to zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mlsna

„V návrhu je nová právní úprava k odebírání akademických titulů počínaje Bc., Mgr., Ph.D. a docentem konče. Myslí se i na přezkum rigorózních zkoušek - takzvaných malých doktorátů, třeba PhDr.," uvedl deníku Petr Mlsna, náměstek ministra školství pro legislativu.

Stávající zákon o vysokých školách nedává pravomoc tituly rušit. Z novely vyplývá, že přezkumné řízení o titulu bude možné zahájit rozhodnutím rektora, a to nejpozději do pěti let ode dne vykonání zkoušky.

Novinka má zatím širokou podporu. „Dlouhodobě usilujeme o transparentnost a klademe vysoké nároky na kvalitu závěrečných prací," uvedl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. „Studenti si musejí být vědomi rizika, že pokud odevzdají nekvalitní práci nebo při jejím vypracování podvádějí, může jim být titul později odebrán," dodal Bek pro LN.

Lžidoktoři a lžidocenti

Deník uvádí i příklady nestandardních studií. To se týká třeba bývalého premiéra Stanislava Grosse (ČSSD), který v roce 1999 odevzdal na Právnické fakultě Univerzity Karlovy magisterskou diplomovou práci o 33 stranách, která byla navíc podle Respektu opsaná z výročních zpráv ČNB.

Spolupracovník „Berkova gangu" Jan Harangozzo zase absolvoval pětiletý obor Právo v Plzni během léta 2005, tedy za pouhého 2,5 měsíce. S univerzitou se podle LN dosud soudí o neplatnost odejmutí titulu.

Největší plagiátorskou kauzou je podle listu případ antropologa Ivo T. Budila, který letos kandidoval za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Ten byl v roce 2007 obviněn z necitování zdrojů. Následně byla zpochybněna i jeho habilitace na Univerzitě Karlově z roku 2001.

Jak podotýká někdejší náměstek ministra školství Jiří Nantl, v každém případě by institut zakotvený v novele bylo možno používat až u titulů udělených po účinnosti této novely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…