Noviny: Pravice slíbila Karolíně Peake, že bude ministryní vnitra

07.08.2013 6:54

Zatímco Rusnokova vláda dnes chce přijít do sněmovny žádat o důvěru, pravicová exkoalice si připravuje půdu pro případný druhý pokus, který od prezidenta vyžaduje. Chce ukázat Hradu, že je jednotná a disponuje většinou ve sněmovně. A v zákulisí už prý chystá soupisku své vlády.

Noviny: Pravice slíbila Karolíně Peake, že bude ministryní vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

„O postech budeme vyjednávat až po hlasování o důvěře,“ ujišťoval zastupující předseda ODS Martin Kuba. Několik zdrojů však prý deníku MF Dnes prozradilo, že na utajených jednáních už se rodí i obsazení jednotlivých resortů.

Oproti Nečasovu kabinetu, který rezignoval v červnu, však má být změn minimum. Premiér, jehož soukromá aféra kabinet položila, má být nahrazen předsedkyní Poslanecké sněmovny Miroslavou Němcovou, jinak má dojít pouze k několika změnám. Je třeba najít nového ministra obrany, neboť Vlastimil Picek „přeběhl“ do Rusnokovy vlády.

O tento post si podle několika zdrojů MF Dnes nedávno přímo řekla předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake. Jejích pět až osm poslanců je sice klíčovým jazýčkem na vahách (Rusnokova vláda by s její podporou měla nejspíš většinu), ale toto se ODS i TOP 09 zdálo přece jenom moc. Peake totiž na Ministerstvu obrany již působila, ale skončila během rekordních osmi dní poté, co z úřadu propustila několik klíčových osob, včetně prvního náměstka Vlastimila Picka.

Nyní však MF Dnes získala informaci, že předsedkyně strany LIDEM by v chystaném pravicovém kabinetě měla získat jiný post. Při vyjednávání prý velmi důrazně požadovala, aby její strana, která v Nečasově vládě byla spíše za otloukánka, měla mnohem silnější postavení. Vzhledem k omezeným personálním možnostem strany bylo zřejmé, že jde hlavně o reprezentativnější post pro její osobu.

Podle informací MF Dnes se pravicoví partneři rozhodli vyjít Karolíně Peake vstříc. Měla by tak usednout do křesla ministra vnitra, jehož dosavadní nájemce Jan Kubice byl nestraníkem, a proto není třeba jej do kalkulací zahrnovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…