Noviny přinášejí portrét Chládkovy pravděpodobné nástupkyně: S každým se prý dohodne. Ale odbornicí na školství není

05.06.2015 9:40

Vyniká snaživostí a s každým se dohodne, silné jméno v oboru ale nemá. Taková je prý pravděpodobná nová ministryně školství Kateřina Valachová. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes v článku s titulkem „Nová Petra Buzková“.

Noviny přinášejí portrét Chládkovy pravděpodobné nástupkyně: S každým se prý dohodne. Ale odbornicí na školství není
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační fotografie

List přiznává, že přátelé i kritici Valachové se shodnou v tom, že vždy dokáže najít kompromis a s každým se dohodne. Dosud působí jako náměstkyně ministra pro lidská práva.

Pokud premiér Bohuslav Sobotka Valachovou skutečně navrhne na post ministryně školství, jak listu včera potvrdilo několik zdrojů ze Sobotkova okolí, potvrdí premiér pověst politického pragmatika. „Na rozdíl od původně favorizovaného kandidáta, prorektora Univerzity Karlovy Stanislava Štěcha, jehož názory i silná podpora u akademické obce by premiérovi mohly být nepříjemnou protiváhou, Valachová se dosud školství dotkla jen skrze téma rovných příležitostí ve vzdělávání,“ píše list s tím, že Valachová kritizovala velké procento romských dětí posílaných do zvláštních škol.

Člen školského výboru Petr Kořenek (ČSSD) Valachovou chválí. Prý je vstřícná a ochotná. „Možná zatím není odbornice na školství, ale je výborná legislativkyně a má nadhled. To je někdy lepší, než být osobně zainteresován,“ řekl Kořenek listu.

Deník ale přinesl i slova kritiky: „S paní Valachovou nemám dobrou zkušenost. Vždy se snažila o nějaký politický kompromis bez ohledu na správnost věcí. Jestli to dělala proto, aby si pomohla v kariéře, to nevím,“ řekl pod podmínkou anonymity bývalý spolupracovník Valachové z Úřadu vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…