Novopečený ministr školství Plaga chce řešit finanční revizi inkluze

18.12.2017 9:55

Nový ministr školství Robert Plaga (ANO) chce řešit finanční revizi inkluze, tedy společného vzdělávání. Nechce, aby náklady na inkluzi zasáhly do zvyšování platů školských pracovníků, řekl při dnešním uvádění do funkce. Premiér Andrej Babiš (ANO) na briefingu po uvedení Plagy kritizoval státní příspěvky pro soukromé školy. Stát má podle něj vlastní kapacity pro umístění žáků.

Novopečený ministr školství Plaga chce řešit finanční revizi inkluze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga

„Jeden z prvních úkolů je provést finanční a věcnou revizi inkluze. Situace není dobrá. Byl bych rád, aby to nemělo dopad na navýšení mezd pedagogických i nepedagogických pracovníků,“ řekl Plaga.

Další prioritou bude podle něj také financování a podpora sportu a s tím související vznik samostatné agentury pro sport. Podle Babiše by měl řešit rozdělování státních peněz na sport nový vládní zmocněnec.

Plaga, který střídá v čele ministerstva Stanislava Štecha (za ČSSD), provede také na úřadě personální změny. Z ministerstva odejdou političtí náměstci Petr Pavlík (ČSSD) a Jaroslav Fidrmuc (KDU-ČSL). Plaga, který sám začínal jako politický náměstek, chce podle Fidrmuce posty politických náměstků zcela zrušit. Na ministerstvu školství je ještě šest odborných náměstků. Sedmým byl dosud Plaga, který po začátcích na postu politického náměstka vedl sekci pro vysoké školy a výzkum.

Prezident Miloš Zeman jmenoval jednobarevný kabinet premiéra Babiše 13. prosince. Hned poté Babiš uvedl do úřadu sedm nových ministrů, čtyři nastupují na ministerstva dnes. Ze 14 ministrů je devět nováčků, pět jich pracovalo v minulé koaliční vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…