Nový prezident složí přísahu den po odchodu Klause. Ten ještě neví, jak se rozloučí

24.01.2013 16:55

Současnému prezidentovi Václavu Klausovi skončí mandát 7. března. O den později se pak mají sejít obě komory, které budou přítomny skládání prezidentské přísahy novým prezidentem. Ceremoniál by měl proběhnout v dopoledních hodinách ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Nový prezident složí přísahu den po odchodu Klause. Ten ještě neví, jak se rozloučí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman

Na datu inaugurace se už dříve shodli Klaus, Němcová a předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Schůze bude podle Němcová velmi obdobná té minulé. Jedinou změnou bude to, že nový prezident bude skládat slib do rukou předsedy Senátu, nikoli Sněmovny. Novinku zavedl zákon o přímé volbě hlavy státu. Němcová vedle toho, že bude inaugurační schůzi svolávat, ji bude také řídit.

Nový prezident vzejde z volebního finále, které se uskuteční v pátek a v sobotu. Postoupili do něj expremiér Miloš Zeman (SPOZ) a vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Zatím podle Němcové není příliš známo, jak bude vypadat rozloučení zákonodárců s Klausem. Už koncem minulého roku vedení Sněmovny podle ní navrhlo Senátu, že by se mohlo uskutečnit společné slavnostní zasedání ve Španělském sále Hradu. Senát ale prý ještě věc neměl projednanou.

Bude na Klausovi, jak se rozloučí

Na novoročním setkání Klause, Štěcha a Němcové předseda horní komory uvedl, že by prezidenta pozval do Senátu. "Čekáme, jak zareaguje kancelář pana prezidenta, zda individuální pozvání do Senátu a posléze případně do Sněmovny přijme," uvedla Němcová. Pokud by pozvání nepřijal, bude na prezidentovi, jakou formu rozloučení se zákonodárným sborem zvolí, dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…