Nový průzkum: Babišovo hnutí opět kraluje. Komunisté třetí

04.03.2015 15:35

V případě, že by se nyní konaly volby, do Poslanecké sněmovny by se dostalo šest stran. Současná vládní koalice by získala ústavní většinu a hnutí ANO by v ní svou pozici posílilo. Vyplývá to z nejnovějšího volebního modelu, který na základě stranických preferencí a informací o hlasování v minulých volbách do sněmovny zpracovala agentura ppm factum.

Nový průzkum: Babišovo hnutí opět kraluje. Komunisté třetí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Na rozdíl od lednového šetření by tentokrát své mandáty neobhájilo hnutí Úsvit. Z výzkumu vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se na přelomu února a března zúčastnilo 51 % oprávněných voličů. Ochota jít volit je od předčasných sněmovních voleb v roce 2013, jichž se zúčastnilo 59,5 % oprávněných voličů, setrvale nižší. Stále se pohybuje kolem poloviny oprávněných voličů.

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do sněmovny, by nyní pravděpodobně překročilo šest politických stran. Jde o stejné politické subjekty, které se do dolní parlamentní komory dostaly ve volbách v říjnu 2013: ANO 2011, ČSSD, KSČM, TOP 09, ODS a KDU-ČSL.

Hnutí ANO by nyní získalo 26 %, což znamená vzestup o 2,5 procentního bodu za poslední měsíc a nejlepší výsledek od voleb v roce 2013. Na druhém místě by skončila sociální demokracie s 21 %. Třetí místo by pravděpodobně obsadila KSČM se ziskem 15,6 %. TOP 09 a STAN by nyní získali 8,3 %, ODS 6,8 % a KDU-ČSL 5,3 %.

Průzkum probíhal v obodbí mezi 20. únorem a 2. březnem na reprezentativním vzorku 1012 občanů ČR ve věku od 18 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…