Nový služební zákon pošle ke zkouškám zhruba 15 tisíc úředníků

30.05.2014 16:58

Úřednickou zkoušku bude muset skládat s ohledem na nový služební zákon asi 15.000 úředníků. Povinnost se bude vztahovat na ty, kteří po zapojení do státní služby budou mít kratší praxi než tři roky. V pátek na zasedání sněmovního ústavně právního výboru to řekla náměstkyně ministra pro legislativu Kateřina Valachová. Celkem bude pod služební zákon spadat 70.000 až 80.000 státních zaměstnanců. Zkouška se tedy bude týkat asi jejich pětiny.

Nový služební zákon pošle ke zkouškám zhruba 15 tisíc úředníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Počet 15.000 úředníků, kteří budou muset zkoušku složit, Valachová označila za kvalifikovaný odhad. V současné době neexistují dostatečně přesné údaje o struktuře a počtu státních zaměstnanců, ani o odměňování. Náměstkyně podotkla, že agenda státní služby byla na Úřadu vlády v minulých letech „rozprášena" a není, kdo by data shromažďoval. Jednotlivé úřady je musejí dát vládě do poloviny června.

Zkoušejícími budou sami státní zaměstnanci

Zkoušky by neměly podle Valachové přinést náklady navíc. Zkoušejícími budou sami státní zaměstnanci. „Předpokládáme, že náklady na státní rozpočet žádné další nebudou, nebo budou prakticky nulové," uvedla náměstkyně.

Zkouška bude mít písemnou a ústní část. Pokud ji některý z úředníků nesloží, bude se moci pokusit do měsíce o opravu. Opravná zkouška bude možná jen jedna.

Vláda nevyčíslila, kolik bude stát uvedení zákona v platnost

Vláda zatím nedokáže vyčíslit náklady, které vzniknou po účinnosti zákona. Zrušení možnosti snižovat platy úředníkům bez ohledu na odpracovaná léta by mohlo stát asi půl miliardy korun ročně. Až na pět miliard korun za rok by přišlo zavedení 25procentního příplatku ke mzdě za státní službu. O úpravách platů ale ještě není jasno, následující dva roky má platit současný stav. Od ledna příštího roku ale mají být zrušeny smluvní platy, možnost snižovat platy navzdory odpracovaným létům a mají být omezeny odměny nejvýše na čtvrtinu ročního příjmu.

Služební zákon, jenž má odpolitizovat státní správu, Česko přijalo už v roce 2002. Dosud ale nenabyl plně účinnosti. Jeho celkovou novelu, kterou přichystala nynější vládní koalice, by měla sněmovna schvalovat v létě. Na dnešním jednání výboru se poslanci s úpravou seznamovali, zasedání mělo spíše charakter semináře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…