Novým šéfem NKÚ bude pravděpodobně kandidát ČSSD Kala. Shodne se na něm i ODS

19.03.2013 12:48

Na chystaném zvolení Miloslava Kaly, kterého navrhuje ČSSD, do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), se dohodla sociální demokracie a ODS. Proti této dohodě se staví nejmenší vládní strana LIDEM. "Nepodpoříme velkokoaliční dohodu ODS a ČSSD o obsazení NKÚ," řekla vicepremiérka a předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake.

Novým šéfem NKÚ bude pravděpodobně kandidát ČSSD Kala. Shodne se na něm i ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhlasováno

O tom, že ODS podpoří kandidáta sociálních demokratů, ví Peake z ranní porady zástupců vládních stran. Pokud obě strany dohodu ve sněmovně oficiálně potvrdí, zvolení Kaly do čela NKÚ by nemělo nic zabránit. "Je to fakt, že se dohody ve vládní koalici nedodržují. My je dodržujeme, ať si toho všímají voliči," postěžovala si serveru iDnes.cz Peake.

Nového šéfa NKÚ jmenuje prezident Miloš Zeman na návrh sněmovny. V případě Kaly by podle iDnes.cz neměl být problém. Kala je nyní viceprezidentem úřadu, který řídí po rezignaci Františka Dohnala a dříve byl poslancem za ČSSD. Kala ještě před inaugurací nového prezidenta navštívil a po schůzce řekl, že cítí jeho podporu.

Výměnný obchod

"Šance na zvolení Miloslava Kaly do čela NKÚ je nyní rozhodně vysoká. Rozhodně bychom se nebránili, kdyby pak pozici jeho zástupkyně získala paní poslankyně Horníková," uvedl šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Pokud ODS odsouhlasí zvolení Kaly, je ČSSD na oplátku ochotna podpořit zvolení poslankyně ODS Zdeňky Horníkové na pozici zástupkyně šéfa NKÚ.

Proti Kalovi stojí protikandidát TOP 09 Miloslav Vaněk. " My prostě nechceme, aby kolegium NKÚ bylo odkladištěm odložených poslanců, jako jsou Kala, Sehoř, Hrnčíř či Reisigl, což se datuje od opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS a rozhodně to není ku prospěchu odborné úrovně a vážnosti Nejvyššího kontrolního úřadu," řekl iDnes.cz k nominaci Vaňka ministr financí Miroslav Kalousek.

Kalousek považuje Vaňka za kvalitního kandidáta a vůbec mu nevadí, že je přitom členem ODS. Ovšem v podtextu je patrná snaha TOP 09 zvrátit dohodu mezi ODS a ČSSD.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …