O nedůvěře vládě budou poslanci jednat do noci, navrhne to ODS

15.01.2013 12:40

ODS navrhne, aby Poslanecká sněmovna mohla ve čtvrtek jednat po 19:00 i 21:00. Novinářům to dnes řekl předseda poslaneckého klubu největší vládní strany Marek Benda. Opoziční ČSSD na čtvrtek svolala další pokus o vyslovení nedůvěry koaliční vládě.

O nedůvěře vládě budou poslanci jednat do noci, navrhne to ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

„Prodloužíme jednání, abychom to stihli, a netrápili se s tím ještě v pátek," poznamenal Benda s tím, že názory opozice ve sněmovně samozřejmě musí zaznít.

Klaus nedorazí. Bylo by to podle něj zbytečné

Premiér a předseda ODS Petr Nečas po jednání grémia strany potvrdil, že poslanecký klub občanských demokratů vládu podpoří. Opozice schůzi podnítila kvůli amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus a Nečas ji spolupodepsal. Opozici, ale ani mnoha občanům se nelíbí zejména rozsah a obsah amnestie, která osvobodila i lidi čelící podezření ze závažných ekonomických deliktů. Výhrady k amnestii vznesli také koaliční politici, například TOP 09 se od amnestie distancovala, vládu ale ani tato koaliční strana neshodí.

Vláda premiérovi minulý týden doporučila, aby s Klausem probral, zda by se jednání sněmovny nezúčastnil. Prezident ze zahraniční cesty obratem vzkázal, že nic takového učinit nehodlá. Ve sněmovně se očekává bouřlivá debata. Premiér tvrdí, že amnestii spolupodepsat musel, jde prý o ústavní zvyklost. Opozice a také někteří právníci ale takové vysvětlení zpochybňují.

Hlasování o nedůvěře bude už páté v tomto volebním období. Podle nynějšího rozložení sil v dolní komoře nebude ani tento pokus opozice o svržení kabinetu s největší pravděpodobností úspěšný. Proti vládě by muselo hlasovat nejméně 101 z 200 poslanců.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá duha, ale jde vám o kšefty. „Klondike v neziskovkách“. Peklo ve slovenském parlamentu, opozice řvala sprosťárny

6:04 Samá duha, ale jde vám o kšefty. „Klondike v neziskovkách“. Peklo ve slovenském parlamentu, opozice řvala sprosťárny

Slovenský parlament zažil v pátek během jednání o odvolání tamní ministryně kultury Martiny Šimkovič…