O pomoci eurozóně vláda nemusí mít souhlas Klause

16.01.2012 23:27

Zapojí se Česká republika do finanční pomoci eurozóně? Vláda znovu zahájí jednání na toto téma ve středu, konečný verdikt ale padne nejdříve za 14 dní, kdy bude hotová konečná podoba smlouvy.

O pomoci eurozóně vláda nemusí mít souhlas Klause
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

„Celé je to o snaze zemí eurozóny uklidnit trhy, vyslat jim signál, že členské země eurozóny mají zájem o rozpočtově zodpovědná řešení,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny vrchní ředitel evropské sekce ministerstva zahraničních věcí Jaroslav Kurfürst.

Díky snížení ratingu u devíti zemí eurozóny bude podle Kurfürsta vyvíjen větší tlak na to, aby se smlouva podepsala co nerychleji. Přitom u nás může být projednávání účasti na projektu obtížné vzhledem k nesouhlasu prezidenta republiky. Jaroslav Kurfürst v tom však problém nevidí.

Jiné mechanismy než Lisabon

„Rozhodně to neznamená, že by ta smlouva, která nyní nese název „o stabilitě, koordinaci a správě v ekonomické a měnové unii“ nevstoupila v platnost, jak tomu bylo v případě Lisabonské smlouvy, kde se vyžadoval souhlas všech. Tato dohoda má jiné schvalovací procedury i jinou váhu,“ uvedl v rozhovoru Kurfürst.

„Důležité je, že ta smlouva nestojí a nepadá s tím, jestli se k ní Česká republika připojí nebo ne. V posledním návrhu smlouvy se předpokládá, že bude platit v případě, že se k ní připojí dvanáct zemí eurozóny. Náš podpis by byl výrazem politické podpory ke snaze eurozóny zvolit tato rozpočtově zodpovědná řešení,“ doplnil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

11:50 „Pokus o ovlivnění prezidentských voleb v USA.“ Je to tu zase. A už se to řeší

Na Jacka Smithe, zvláštního poradce odpovědného za dohled nad trestními vyšetřováními bývalého prezi…